PREVENIRE – Cancerul de colon, ce legătură are banala aspirină

Prevenirea cancerului de colon necesită o dietă bogată în fibre, alimentație sănătoasă și prezentarea periodic pentru colonoscopie. Totuși, unele studii arată o legătură cu banala aspirină sau utilizarea unor antiinflamatorii nesteroidiene.

PREVENIRE – Cancerul de colon, ce legătură are banala aspirină
Aspirina poate fi utilă în prevenirea cancerului de colon

Prevenirea cancerului de colon presupune urmarea unui stil de viață sănătos - de exemplu, exerciții fizice și fumatul - și prezentarea periodică la un test de screening, cum ar fi o colonoscopie. Dar ce impact au dieta și medicamentele? O recenzie recentă a 80 de analize statistice publicate în ultimii 40 de ani a explorat această întrebare. Rezultatul a fost publicat online de revista Gut.

În general, rezultatele au fost dezamăgitoare prin faptul că niciun medicament, aliment sau supliment specific nu s-a remarcat în corpul dovezilor. Cu toate acestea, unele dintre studiile revizuite au arătat o legătură între un risc mai scăzut de cancer de colon și utilizarea de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) - cum ar fi aspirina, ibuprofenul (Advil, Motrin) și naproxenul (Aleve) - și un aport mai mare de fructe, legume și fibre. Dar alte studii nu au arătat același lucru, notează health.harvard.edu.

Constatările nu au furnizat informații clare cu privire la dozele și durata suplimentelor și alimentelor sau dacă unele dintre acestea au fost mai bune. Cel mai important, nu există dovezi că AINS previn cancerul de colon în populația generală și, prin urmare, nu trebuie să luați AINS doar pentru prevenirea cancerului, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă recomandă. Dar modificarea nutrițională a dietei, cum ar fi adăugarea mai multor fructe și legume și obținerea mai multor fibre este rezonabilă, deoarece acestea oferă și alte beneficii pentru sănătate.