POST BREXIT - Românii, taxați pentru servicii medicale

Pentru românii din Regatul Unit anul 2021 vine cu o perioadă de tranziție, odată ce Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană.

POST BREXIT - Românii, taxați pentru servicii medicale

Unul dintre aspectele extrem de importante se referă și la asigurarea de sănătate. Până la finalul acestui an lucrurile nu se schimbă, dar din 1 ianuarie românii stabiliți acolo trebuie să se înscrie în noul sistem de înregistrare britanic și vor beneficia de servicii medicale conform legislației britanice, nu europene, ca  până acum. 

”După finalizarea perioadei de tranziție, începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii români care s-au înregistrat în noul sistem de înregistrare britanic (EU Settlement Scheme – EUSS), vor avea acces, potrivit prevederilor din Acordul de retragere, la serviciile medicale pe teritoriul Regatului Unit, în baza prevederilor legislației naționale din Regatul Unit.
Înregistrarea în sistemul EUSS poate fi făcută până la data de 30 iunie 2021, cu condiția să vă fi aflat pe teritoriul Regatului Unit înainte de data de 1 ianuarie 2021.
Asigurații români beneficiari ai Acordului de retragere vor avea acces la servicii medicale în baza prevederilor legislației naționale din Regatul Unit, precum și în baza prevederilor europene de coordonare a sistemelor de securitate socială în vigoare. Astfel, dreptul asiguraților români de a accesa prestațiile corespunzătoare sistemului de asigurări de sănătate pe teritoriul Regatului Unit va fi acordat pe întreaga perioadă în care aceștia se află într-un context transfrontalier România – Regatul Unit, context inițiat anterior datei de 31 decembrie 2020, în condițiile prevăzute în Acordul de retragere.
Începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii români care nu sunt beneficiari ai Acordului de retragere și care se vor deplasa în Regatul Unit pentru mai mult de șase luni trebuie să plătească taxa de sănătate pentru imigrație (IHS), care le va permite să acceseze asistență medicală în Regatul Unit prin National Health Service (NHS)”, explică Casa Națională de Asugurări de Sănătate, într-un comunicat de presă.
A.H.