PLĂTITE? - Părinţii îşi pot lua zile libere pentru supravegherea copiilor

Părinţii care lucrează de la domiciliu sau sunt încadraţi în telemuncă nu pot beneficia de aceste zile libere plătite.

PLĂTITE? - Părinţii îşi pot lua zile libere pentru supravegherea copiilor

Guvernul a decis completarea cadrului normativ ce vizează zilele libere plătite acordate părinţilor pentru supravegherea copiilor de până în 12 ani cu perioada cuprinsă între noiembrie – 31 decembrie 2020, răstimp în care sunt suspendate activităţile didactice fizice prin ordin al Ministrului Educaţiei, conform avocatnet.ro

La aceste vești, Miruna se declară mulțumită, având în vedere că lucrează la un magazin alimentar din oraș, iar acum va putea sta cu băiețelul ei de numai opt ani. “Eram foarte stresată ce voi face până de Crăciun cu copilul, bunica nu se simte foarte bine de ceva timp, și tatăl lui muncește în străinătate, dar așa, îl voi ajuta cu orele online, voi sta cu el acasă până la anul, mai ales că-mi vor fi plătite zilele. Nu știu cum se descurcă cei care nu au serviciu și au copilași mici, e foarte greu”, spune tânăra mămică.

# “Nu e corect”

Un lucru foarte important de reținut este faptul că părinţii care lucrează de la domiciliu sau sunt încadraţi în telemuncă nu pot beneficia de aceste zile libere plătite.

O altă mămică ne spune că nu i se pare corect ca doar până la 12 ani să fie implementată această lege. “De ce doar până la 12 ani se plătesc zilele libere? Fata mea are 14, e o persoană timidă, firavă, o las singura nouă ore pe zi, nu am cum să lipsesc de la muncă pentru că trebuie bani. I-am cumpărat multe cărți, caiete, ca să învețe de acasă, facem eforturi mari să-i fie bine, mi-e milă de ea, că stă singură acasă”, precizează Ioana, în vârstă de 36 de ani.

 De altfel, ordinul ministrul Educaţiei din 9 noiembrie prevede suspendarea activităţilor didactice timp de 30 de zile până la data de 9 decembrie, însă Guvernul prelungeşte această perioadă pe baza căreia părinţi îţi pot lua zile libere plătite până la sfârşitul anului.

Conform avocatnet.ro, zile libere plătite se acordă unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţiile în care:

  •  cursurile au loc în scenariul 2 (prezenţa prin rotaţie a elevilor, în afară de cei din anii terminali);
  •  cursurile au loc în scenariul 3 (toţi elevii fac şcoală online);
  •  dacă copilul deţine o adeverinţă medicală prin care se atestă că suferă de boli cronice şi i se recomandă evitarea colectivităţii, implicit urmarea cursurilor prin sistem online, mai spune sursa citată mai sus.

 

C.S.