PLAN DE SALVARE A PRODUSELOR ROMÂNEȘTI - Producătorii maramureșeni nu știu ce să creadă

Miercuri, 18 noiembrie, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că sprijinirea micilor fermieri pentru a-și valorifice producția ar urma să fie rezolvată printr-un program special.

PLAN DE SALVARE A PRODUSELOR ROMÂNEȘTI - Producătorii maramureșeni nu știu ce să creadă

Miercuri, 18 noiembrie, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că sprijinirea micilor fermieri pentru a-și valorifice producția ar urma să fie rezolvată printr-un program special.

„Avem un program prin care vom înființa o rețea națională de colectare, depozitare, distribuție și promovare a produselor românești, prin construirea a opt depozite mari, regionale, în fiecare regiune de dezvoltare, care să aibă și rolul de a adăposti rezerva strategică, rezerva de stat, pentru că nu știm ce vremuri vor veni, în același timp, în jurul acestor depozite să se lege toate depozitele fermierilor sau procesatorilor și mici și mari, astfel încât cine dorește să valorifice produsele prin această rețea de produse românești să aibă posibilitatea să o facă”, a declarat ministrul Agriculturii.

Înființarea acestei rețele ar urma să fie sprijinită financiar din Programul de reziliență și relansare economică, pentru care se va semna contractul la 1 decembrie 2020, conform anunțului făcut de ministru.

 Ne descurcăm la teorie, mai puțin la practică

Rețeaua prin care ar urma colectarea de la micii și marii fermieri, de produse românești (de legume până la carne, lactate) îi încântă pe producătorii maramureșeni, dar totodată se întreabă în cât timp va fi pus în aplicare programul.

„În perioada aceasta nu am produse de vândut, din fericire, am apucat să le vând pe toate. Acum vând doar porci pentru Crăciun, dar pe aceia îi vând de acasă. Pentru mine e momentan OK, mai greu le este celor care au mere, brânzeturi, siropuri, suc de mere, mai exact produse de sezon pe care le vindeau în piețele închise. Ideea ministrului de a înființa o rețea națională de colectare prin construirea depozitelor regionale e una care îi ajută pe cei care sunt în această probleme (impasul de a-și valorifica produsele), dar întrebarea este în cât timp vor fi construite aceste depozite. La teorie mereu stăm bine, dar importantă este practica. Degeaba au un plan menit să ajute fermierul român dacă planul nu este pus în aplicare până la primăvară. Producătorii ies cu răsaduri, cu produse, unde și le vând dacă nu sunt gata halele?”, spune Vlad, un producător din Lucăcești.

Tânărul mai spune că „nu erau în piețele închise mai mulți clienți decât sunt în supermarket, dacă din magazine poți cumpăra fructe și legume, de la producători de ce să nu poți?”.

Și Aurelia Aftan, o producătoare din localitatea Pribilești, este de părere că producătorii sunt neîndreptățiți în privința vânzării produselor.

„Legumele noaste sunt 100% bio. Nu punem îngrășământ din magazin, numai bălegar de la vaci și oi și le stropim numai cu produse bio pe bază de alge marine. Vrem să-i oferim clientului numai produse sănătoase și proaspete. Azi le culegem, mâine suntem cu ele în piață. Cu toate acestea, sunt mulți clienți care nu mai vin până la piață după produse proaspete, ci aleg supermarketurile. Unde, pe lângă că nu sunt crescute sănătos, sunt și vechi. Decizia închiderii piețelor asta face, de fapt, crește clienții magazinelor și îi scade pe ai noștri. Putem avea produse sănătoase, dacă n-avem voie în piață”, spune femeia.

Ministrul Agriculturii a mai precizat că produsele din fermele locale vor putea fi achiziționate de primării, fără licitație, printr-o modificare făcută la legea achizițiilor publice.

V.R.