PESTA PORCINĂ - Porcul de Crăciun nu poate fi vândut pe internet

Focarele de pestă porcină existente la nivel de județ nu descurajează maramureșenii care vor să își vandă porcii de Crăciun și să ia un ban pe ei. Vanzarea porcilor de Crăciun pe internet este strict interzisă, însă acest lucru este prea puțin cunoscut de maramureșeni. Pe internet găsești fel de fel de anunțuri despre acest subiect, iar oficialii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș spun că au fost situații cand oamenii au fost sunați de autorități și li s-a cerut să retragă anunțul, în caz contrar poliția își va face datoria.

PESTA PORCINĂ - Porcul de Crăciun nu poate fi vândut pe internet

„Vanzarea porcilor pe internet este strict interzisă, toate aceste anunțuri trebuie retrase. Altfel vine poliția și își face treaba. Noi am stins 20 de focare, mai avem doar șapte astfel de focare. Unde boala evoluează am solicitat oamenilor să taie porcii acolo, să nu îi aducă la Baia Mare sau altundeva. Maramureșenilor le spunem dacă văd semne de hemoragie la porc, splină neagră sau alte probleme de acestea să anunțe de îndată medicul veterinar. Noi am început deja cu examenele trichineloscopice, vine lumea, e adevărat că mai puțini oameni față de anul trecut. Dar asta și poate datorită faptului că oamenii nu au mai crescut atația porci. Noi focarele active le avem pe zona Pribilești, Trestia, dar nu sunt probleme”, a declarat, pentru „Axanews.ro”, Vasile Pop, directorul executiv adjunct al DSVSA Maramureș.

Autoritățile spun clar că examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificați în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Costul unui examen trichineloscopic la nivelul CSVSA0 și DSVSA este între 21 de lei (trichineloscopie directă) și 76 de lei + TVA (digestie artificială) pentru probe provenite de la 10 porci.

În situația în care se vor constata încălcări ale normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în funcție de gravitatea abaterilor se vor aplica sancțiuni contravenționale conform HG 984/2005 și/sau sancțiuni complementare prevăzute de legislația în vigoare.

H.D.