PERICULOS - Complicația diabetului care te poate ucide

Cetoacidoza diabetică este o complicație a diabetului care poate duce la deces. Apare atunci când insulina produsă de corp este insuficientă și determină sângele să devină acid și corpul să se deshidrateze periculos.

PERICULOS - Complicația diabetului care te poate ucide
Insulina insuficientă poate produce cetoacidoză

Cetoacidoza diabetică poate apărea atunci când diabetul nu este tratat în mod adecvat, sau poate apărea pe fondul unei boli grave.

Corpul are nevoie de o sursă constantă de energie. Când este produsă insulină suficientă, celulele corpului pot obține toată energia de care au nevoie din glucoză. Dar, dacă nu este suficientă insulină în sânge, ficatul este programat să producă „combustibili” de urgență. Acești combustibili, obținuți din grăsimi, se numesc cetone (sau cetoacizi), care pot asigura energie. Cu toate acestea, dacă corpul rămâne prea mult timp dependent de cetone pentru a avea energie, în curând se va îmbolnăvi. Cetonele sunt substanțe chimice acide care sunt toxice în concentrații mari. În cetoacidoza diabetică, cetonele se acumulează în sânge, modificând grav chimia normală a sângelui și afectând funcția mai multor organe. Aceștia fac sângele acid, ceea ce provoacă vărsături și dureri abdominale. Dacă nivelul acid al sângelui devine extrem, cetoacidoza poate provoca scăderea tensiunii arteriale, comă și moarte.

Cetoacidoza este întotdeauna însoțită de deshidratare, care este cauzată de niveluri ridicate de glucoză în sânge, arată specialiștii de la Harvard Medical School. Glucoza se acumulează în sânge dacă nu există suficientă insulină pentru a transporta glucoza în celule. În timpul unui episod de cetoacidoză, este obișnuit ca zahărul din sânge să crească la un nivel de peste 400 de miligrame pe decilitru. Când nivelul zahărului din sânge este atât de ridicat, o parte din zahăr „se revarsă” în urină. Deoarece zahărul este transportat în urină, apa, sarea și potasiul sunt atrase în urină cu fiecare moleculă de zahăr, iar corpul pierde cantități mari de lichid și electroliți, care sunt minerale ce joacă un rol crucial în funcția celulară. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, se produce mult mai multă urină decât în ​​mod normal. În cele din urmă, poate deveni imposibil să beți suficiente lichide pentru a ține pasul cu cantitățile de lichid eliminate. Vărsăturile cauzate de aciditatea sângelui contribuie, de asemenea, la pierderile de lichide și la deshidratare.