PENTRU STUDENȚI - Condiții diferite de acces pentru studii în Regatul Unit

Studenţii care s-au aflat pe teritoriul Regatului Unit până la data de 31 decembrie 2020 şi care îndeplinesc condiţiile pentru înregistrarea în EU Settlement Scheme sau au depus deja solicitări nu sunt afectaţi de noile reguli de imigrare.

PENTRU STUDENȚI - Condiții diferite de acces pentru studii în Regatul Unit

Studenţii care s-au aflat pe teritoriul Regatului Unit până la data de 31 decembrie 2020 şi care îndeplinesc condiţiile pentru înregistrarea în EU Settlement Scheme sau au depus deja solicitări nu sunt afectaţi de noile reguli de imigrare. Ei beneficiază în continuare de taxe de şcolarizare la acelaşi nivel şi de dreptul de a accesa un împrumut financiar pentru acoperirea taxelor de studii în aceleaşi condiţii, arată Agerpres.

Referitor la accesul pentru studii în Regatul Unit, Ambasada României la Londra explică faptul că sunt prevăzute condiţii diferite în funcţie de statutul persoanei respective şi de tipul programului de studii vizat.

Astfel, în cazul celor care intenţionează să studieze în Regatul Unit şi au obţinut statutul de rezident până la 30 iunie 2020 nu se schimbă nimic. Vor avea acces la sistemul de învăţământ în condiţiile actuale.

Românii care nu sunt rezidenţi şi vor accesa piaţa de studii pentru prima oară în anul universitar 2021-2022 vor trebui să urmeze procedura de obţinere a Visa Student. Ei vor urma prevederile sistemului de imigrare bazat pe puncte care se aplică tuturor cetăţenilor europeni care doresc să studieze după această dată în Regatul Unit. Potenţialii studenţi români trebuie să solicite o viză tip visa student. Important de precizat este că, pentru cursurile de scurtă durată, de exemplu 1-6 luni, nu este nevoie de obţinerea visa student.

La 1 ianuarie 2021 se încheie perioada de tranziţie de după retragerea din Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord devine ţară terţă, ceea ce înseamnă că vor interveni schimbări în relaţiile de călătorie, muncă, studiu, comerţ şi alte domenii.

Cetăţenii români care doresc să vină în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021 (la muncă, la studii sau în vizită) trebuie să se informeze în prealabil din surse oficiale.

V.R.