PĂRINȚI REVOLTAȚI - Elevii stau ore în șir cu ochii în ecrane

Școala online are efecte negative asupra sănătății copiilor. Mulți părinți sunt nemulțumiți că, după numeroase discuții cu copiii despre efectete nocive ale televizorului, tabletei sau telefonului, acum trebuie să-i lase cu ochii în ecrane ore bune zilnic.

PĂRINȚI REVOLTAȚI - Elevii stau ore în șir cu ochii în ecrane

Un studiu realizat de compania Wisemetry Research arată că: “75% dintre părinții care au copii cu vârsta între 7 și 17 ani sunt îngrijorați de efectul negativ pe care folosirea îndelungată a electronicelor l-ar putea avea asupra copiilor”. De asemenea, cei mai mulți părinți, respectiv 70% spun că școala online nu este la fel de eficientă și cred că elevii vor rămâne în urmă cu materia. Școala online este un stres în plus și pentru părinți.

“Mai mult de jumătate dintre părinți spun că perioada din zi în care copilul lor învață online este foarte stresantă pentru ei, iar femeile se regăsesc în mai mare măsură în această afirmație decât bărbații. Aproape două treimi dintre părinți evaluează sistemul/ metoda online prin care copilul/ii lor învață ca fiind sub așteptările lor”, mai precizează autorii studiului. 

Studiul a fost realizat online pe un eșantion de 1000 respondenți. Dintre aceștia, 411 au copii minori, iar în rândul celor care sunt părinți, 252 au copii cu vârsta între 7-17 ani. Eșantionul este reprezentativ pentru populația utilizatoare de internet din punct de vedere al distribuției pe sexe, grupe de vârstă și regiuni geografice, iar eroarea maximă de eșantionare este de ±3.1%.

 Părinții din Maramureș se aliniază concluziilor de mai sus și nu văd cu ochi buni noua metodă de predare, mai ales cei care au copiii în clasele primare.

“Mă pot considera norocoasă că mama mea poate sta cu el. Nu multe mămici pot. În clasa lui se pare că sunt mulți părinți care-și lasă copilul singur acasă. Jobul nu îmi permite să stau cu el acasă așa că apelez la cine pot. Dar și mama mea, nu se pricepe la tehnologie, băiatul o depășește. În cazul meu, băiatul fiind în clasa a II-a, copiii sunt mult prea mici pentru a conștientiza ce presupune școala online. De la 2 ani le-am ținut prelegeri de ce "ecranele" nu sunt ok pentru ei... că sunt că drogurile și cât rau le fac! Acum îi aruncam în tehnologia pe care ei o văd că reper de joacă, de noutate”, este de părere Adriana P., o mămică din Baia Mare.

Alți părinți spun că nu au acasă toate dotările necesare pentru școala online. Un calculator sau un telefon cu conexiune la internet nu sunt de ajuns. În plus, copiii deja se plâng de dureri de cap, au ochii roșii, obosiți sau probleme de concentrare.

“O problemă este lipsa disponibilității materiale. Sunt copii care nu au calculator și se chinuie pe o tabletă. Noi nu avem imprimantă acasă, nu avem scaner, ne descurcăm cum putem, postăm poze, fug să listez fișe. Dar așa părinții ajung să preia 90% din activitatea școlară. Este greu. Când vin acasă, facem teme până seara, pozăm, postăm etc. E pandemie, e virus, dar sincer eu nu aș fi închis școlile. Anul acesta este compromis. Sper să nu-l afecteze pe termen lung. Și statul cu ochii atâta în ecrane nu este bun. Pe termen lung pot să aibă probleme. Deja se plânge de dureri de cap, văd că la ore se concetrează mai greu și seara are ochii roșii, obosiți”, mai povestește mama altui băiat.

 A.H.