PĂRINȚI DISCRIMINAȚI - Am încercat să lucrez cu cel mic în brațe

Autoritățile fac diferențe între părinții care lucrează de acasă și cei care lucrează normal. Zile libere primesc doar cei care merg la serviciu.

PĂRINȚI DISCRIMINAȚI - Am încercat să lucrez cu cel mic în brațe

În momentul de față, părinții care au copii sub 12 ani, pot să primească zile libere de la serviciu, plătite, dacă se suspendă cursurile față în față în cazul școlilor sau dacă se închid grădinițele. Același lucru nu este însă valabil și pentru părinții care lucrează în regim de telemuncă. Asta înseamnă că, părinții respectivi trebuie să lucreze de acasă, în timp ce au grijă și de copii.

Prin OUG 182/2020, guvernanții au specificat că: “zilele libere se acordă numai după aplicarea de către angajator a reglementărilor legale în vigoare pentru desfășurarea activității prin telemuncă sau munca la domiciliu, dacă locul de muncă al părintelui permite acest lucru”. Cu alte cuvinte, dacă angajatorii au posibilitatea, trebuie să-și trimită angajații să lucreze de acasă, iar părinții respectivi nu mai primesc zile libere de la stat, pentru a sta acasă cu copiii.

Modificările au stârnit nemulțumire în rândul părinților din Maramureș, mai ales cei care au copii mici. O parte din mămicile care lucrează de acasă și au fost nevoite să stea și cu copiii, spun că se simt discriminate. Pentru ele este imposibil să dea același randament, cu copiii mereu în preajmă. Același lucru îl mărturisește și mama a doi băieței, de 3 și 5 ani.

“Eu sincer nu înțeleg diferenta care se face între cei care pot munci de acasă și cei ce nu pot, este tot muncă, îți ocupă tot 8 ore pe zi, pentru ele ești remunerat, indiferent de locația unde o realizezi. E ca și cum ai presupune că și părinții care nu pot munci de acasă ar fi perfect capabili să își ia copiii cu ei la serviciu și să dea randament 100% cu ei acolo. În cazul meu, când s-a închis grădinița a fost crunt, tot ce am putut să fac la serviciu a fost doar să sting incendiile, să rezolv lucrurile foarte urgente. Dar și asa, cu un consum emoțional imens, copiii fiind mici, mă întrerupeau la fiecare 5 minute, până îmi aminteam unde am rămas și încercam să continuu, eram din nou întreruptă.

Frustrarea a fost maximă de ambele părți, ei nu înțeleg de ce refuz să stau cu ei, și e normal, la vârsta aceasta au nevoi, vor să stea lângă mine, apar conflicte între ei pe care trebuie să le gestionez. Am încercat să lucrez cu cel mic în brațe, dar apasă pe taste și îmi strică tot ce reușesc să fac. Sunt curioasă dacă Anisie s-ar descurca într-o zi de ministru cu doi copii după ea, îi imprumut cu drag să experimenteze. Cumnata mea, se descurcă mai bine, dar are copii mari, de 10 și 7 ani, nu mai sunt așa dependenți de ea”, a declarat Andra M., o mămică din Baia Mare.

Unele mămici cu copii mici au mărturisit că au fost nevoite să renunțe la serviciu, pentru a sta acasă cu copiii. Dar ele sunt cazuri fericite, care își permit financiar să facă acest pas. “Nu am avut ce să fac, am renunțat la serviciu să stau cu copiii. Soțul este șofer pe tir, este mereu plecat și nu am pe nimeni în oraș care să mă ajute. Băiatul meu merge la școală și fetița la grădiniță, dar la simple semne de răceală, un pic de muci, sau un pic de temperatură a trebuit să-i țin acasă. Nu i-am putut duce la școală și grădiniță. Ce să fac cu ei? Cu cine să-i las? Plus că acum s-a închis tot și cine știe pentru cât timp. Este mai scump să caut o bonă, așa că prefer să stau eu cu ei acasă. Așa sunt vremurile”, mărturisește Ilinca B., o altă mămică.