Paracetamolul în COVID-19, cât te protejează și cât e de toxic

Un medic de familie face publice câteva informații despre paracetamol, medicamentul cu utilizare intensă, mai ales în această perioadă.

Paracetamolul în COVID-19, cât te protejează și cât e de toxic
Paracetamolul nu se ia preventiv

Paracetamolul este cunoscut ca fiind cel mai bun în formele ușoare sau medii ale bolii COVID-19. Totuși, acesta a început să fie utilizat atât de intens, încât a devenit aproape o utilizare abuzivă.

Medicul de familie Otilia Țigănaș a făcut public pe pagina sa de socializare o serie de observații și recomandri despre Paracetamol.

Iată ce spune ea:

„Paracetamolul în COVID și nu doar în COVID.

Am sesizat un abuz de paracetamol în această boală virală parșivă numită COVID, o utilizare mult mai mare decât în virozele vechi, celelalte.

Probabil și fiindcă accesul la Paracetamol în farmacie este fără rețetă, spaima simptomaticului mai mare, iar tendința omului să facă ceva cu sine, când află că-i pozitiv, este uriașă.

Foarte greu să accepți că, în viroze, cel mai adesea e bine să nu faci nimic altceva decât să-ți susții fizic corpul în lupta lui, cu: hidratare, somn, calm, comprese, ceaiuri, citrice, hai o vitaminuță, na etc.

Dacă nu ai febră, adică temperatură peste 38-38 cu 5, dacă n-ai dureri MARI în corp, dureri de mușchi, dureri de cap, paracetamolul nu-i necesar.

El este un toxic. E hapatotoxic. Face și rău pe lângă bine, deci raportul beneficii/dezavantaje trebuie atent urmărit.

Paracetamolul NU ESTE apă vie de luat la foc automat numai când te gândești deja la COVID, și nici nu PREVINE nimic.

PS. M-am trezit în gardă cu un tânăr la a douăsprezecea zi de Paracetamol, FĂRĂ ROST!