PANDEMIE- Copiii, tot mai triști de când viața s-a mutat pe internet

Pandemia de coronavirus provoacă un amalgam de sentimente și incertitudini în viața și sufletul unui copil. Deși dispun de mecanisme proprii de apărare împotriva stresului, depresiei și anxietății, copiii au nevoie de sprijinul și îndrumarea părinților acum mai mult ca oricând.

PANDEMIE- Copiii, tot mai triști de când viața s-a mutat pe internet

Alex are 12 ani și este elev în clasa a VI-a. Perioada de izolare i-a influențat viața socială dar și cea de elev.

„Eram obișnuit să mă trezesc dimineața, să merg la școală, să vorbesc cu colegii, să facem teme și apoi să ieșim afară. Acum s-a schimbat totul... Mi-e dor să vorbesc cu colegii, mi-e dor de școală și chiar de teste și teze. Mi-a fost frică, mai ales la început, de virus, văzându-mi apropiații cum se îmbolnăvesc. Chiar dacă părinții și bunicii îmi tot spun că totul va fi bine, eu îmi fac mari griji pentru ei. Aștept ziua când toate restricțiile o să se sfârșească și mă voi putea bucura de viața de elev”, spune băiatul.

Dr. Ela Balaj, specialistă în psihologia dezvoltării umane,ne-a oferit câteva modalități de gestionare a acestei situații.

„Recomand părinților să aibă grijă să existe un program al zilei, program care să cuprindă timp de joacă, când copilul poate să țină legătura cu prietenii prin telefon, perioade fără tehnologie și timp alocat pentru treburi gospodărești.Copiii se vor simți mult mai bine știind că ziua este structurată. Este important să le ținem mintea cât mai ocupată cu diverse activități interactive. În momentul în care apare un caz de covid în rândul apropiaților, ei, cumva, își iau rolul acesta de a duce în spate, de a fi protectori. Pentru că dacă adultul, persoana de lângă ei e afectată, nu e într-o stare bună, atunci supraviețuirea lui e afectată.

Copiii au tendința de a se asigura că cel de care depinde supraviețuirea lui e în siguranță. Sprijiniți-vă copiii să treacă peste stările negative și fiți aproape de ei în orice situație”, ne sfătuiește dr. Ela Balaj.

B.N