PANDEMIE - Ce spun medicii romani despre vaccinul anti-COVID-19

Colegiul Medicilor din Romania face un aplel către autorități să asigure derularea în condiții cât mai bune a campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

PANDEMIE - Ce spun medicii romani despre vaccinul anti-COVID-19

Colegiul Medicilor din Romania susține vaccinarea anti-COVID-19  și sfătuiește cadrele medicale și populația să se informeze din surse avizate vizavi de acest vaccin.

Colegiul Medicilor din România (CMR) ia act de decizia Comisiei Europene de a autoriza rapid ieri, pe 21 decembrie 2020 primul vaccin sigur și eficient destinat prevenirii COVID-19, decizie ce a venit ca o consecință a recomandării Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) care a fost emisă în aceeași zi, în urma unui proces de evaluare aprofundată a dovezilor științifice provenite din studiile clinice privind siguranța, eficacitatea și calitatea vaccinului produs de BioNTech și Pfizer.

 ”Profesioniștii din domeniul sănătății reprezintă segmentul din populație cel mai puternic afectat de consecințele pandemiei, plătind un tribut dureros în lupta cu pandemia. Cu toate acestea, am fost mereu în prima linie acordând îngrijiri medicale, dar și empatie și compasiune pacienților și familiilor suferinde. Resimțim în acest fel pe deplin povara acestei boli nemiloase.

Vaccinarea este cea mai bună opțiune pe care o avem în acest moment la dispoziție pentru a lupta cu această pandemie”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România

 ”Acest vaccin reprezintă, din perspectiva mea, un instrument eficace în lupta cu această pandemie și cred că este important ca noi, corpul medical, să ne informăm cu privire la dovezile științifice consecutive studiilor pentru acest vaccin și să aducem aceste date corecte, cu transparență și responsabilitate către pacienții noștri. Susțin vaccinarea COVID-19 în România”, este de părere și dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie, secretar general al Colegiului Medicilor din România.

Colegiul Medicilor din România salută autorizarea emisă de autoritățile europene competente și recomandă corpului medical să se informeze din surse autorizate pentru a decide în cunoștință de cauză să se vaccineze precum și pentru a informa corect și complet populația.

De asemenea, Colegiul Medicilor din România salută angajamentele asumate pentru livrarea în România, în cel mai scurt timp posibil, a primelor doze de vaccin, precum și continuarea transporturilor regulate care să asigure vaccinarea populației – cadre medicale și populație generală – într-un interval optim de timp.

În acest sens, Colegiul Medicilor din România lansează un apel către autorități să asigure derularea în condiții bune a acestei campanii de vaccinare fără precedent, ce se anunță o adevărată provocare din punct de vedere logistic și își oferă întreg sprijinul, în limitele competențelor sale.

Colegiul Medicilor din România va urmări și deciziile viitoare ale autorităților de resort privind noi vaccinuri care să contribuie la oprirea COVID-19 și de asemenea își reafirmă sprijinul în oferirea de informații corecte, bazate pe dovezi științifice, referitoare la această pandemie.

A.H.