PANDEMIE - Cat ne protejează anticorpii COVID-19

Anticorpii împotriva coronavirusului au fost depistați la persoanele care au făcut boala și după șapte luni.

PANDEMIE - Cat ne protejează anticorpii COVID-19

Un stidiu realizat de portughezi arată că anticorpii împotriva noului coronavirus au fost detectați pană la șapte luni după infectare, relatează Agerpres. Conform cercetătorilor din cadrul Institutului Joao Lobo Antunes de Medicină Moleculară (IMM) din Portugalia, acest lucru a putut fi observat la 90% din pacieții confirmați cu COVID-19.

Cercetătorii au mai descoperit că nivelul de anticorpi produși de organism depinde de severitatea bolii și nu de varstă. Studiul a demarat la debutul pandemiei în Portugalia, în martie 2020, când cercetătorii au creat un test serologic sensibil, specific şi versatil pentru COVID-19.

''Rezultatele acestui studiu, care s-a întins pe o perioadă de şase luni, a pus în evidenţă un model clasic de răspuns imunitar până în cea de-a şaptea lună după infectare, cu o creştere rapidă a nivelurilor de anticorpi în primele trei săptămâni după simptome, urmată de o reducere ulterioară'', a explicat Marc Veldhoen, conducătorul proiectului, conform Agerpres.

''În faza iniţială de răspuns, rezultatele noastre arată că, în medie, bărbaţii produc mai mulţi anticorpi decât femeile, dar nivelurile se echilibrează în timpul fazei rezolutive şi sunt similare la ambele sexe în lunile ulterioare infecţiei cu SARS-CoV-2'', a adăugat acesta.

A.H.