PANDEMIE - Biserica nu concepe Crăciun fără colinde

Azi, 15 noiembrie, a început Postul Crăciunului, iar reprezentanții Episcopiei Maramureșului și Sătmarului spun că Biserica nu concepe să nu avem Crăciun fără colinde și Bobotează fără sfințitul caselor.

PANDEMIE - Biserica nu concepe Crăciun fără colinde
„Au trecut peste noi luni grele (martie-octombrie a.c.), cu Paști fără credincioși, fără sărbătoarea Învierii prăznuită cu solemnitate pe măsura măreției evenimentului cutremurător de acum 2000 de ani, care a redat lumii nădejdea și certitudinea Învierii și vieții veșnice.
​Iată-ne pregătindu-ne să întâmpinăm celălalt, al doilea cel mai mare praznic al creștinătății - Crăciunul.
Pentru ca Dumnezeu să ni-l dăruiască plin de frumusețea colindului nostru străbun și de bucuria de a ne reuni în cete de colindători spre a vesti Nașterea lui Hristos, vă îndemnăm, iubiți părinți slujitori ai Sfintelor Altare și dragi credincioși să ne rugăm împreună, fierbinte, lui Dumnezeu să avem sărbători creștine de iarnă sfinte și adevărate, după tradiția Bisericii noastre Ortodoxe Strămoșești.
​În discuțiile noastre particulare pe care le-am avut cu autoritățile județene și locale le-am spus că nu putem concepe Crăciun fără colinde și Bobotează, fără sfințirea caselor credincioșilor în Maramureș și Sătmar. ​De altfel, suntem într-o comunicare permanentă cu autoritățile județene și locale prin reprezentanții episcopiei noastre, părintele inspector Pop Andrei la Maramureș și părintele protopop Socolan Ioan la Satu Mare. Datorită acestui lucru am reușit și la Sfintele Paști și în toată această perioadă să găsim soluții potrivite pentru ca nici credincioșii să nu sufere, fiind împiedicați să-și manifeste credința, dar și regulile sanitare să fie respectate, în acest sens, toți preoții, toate mănăstirile și comunitățile de credincioși dând dovadă de toată responsabilitatea.
Ne-am bucurat pentru întâlnirea de dialog care a avut loc la data de 12 noiembrie a. c., între reprezentații Patriarhiei Române și ale celorlalte culte cu reprezentați ai Guvernului României care gestionează această situație cu care se confruntă România în vreme de pandemie și că s-a afirmat apăsat de către toți reprezentanții cultelor că nu mai trebuie să se ajungă în situația în care credincioșii să fie împiedicați să meargă la biserică de sărbători, desigur cu respectarea tuturor regulilor sanitare. ​În această perioadă, mai multe localități din Județul Maramureș sunt în carantină timp de 14 zile, printre ele aflându-se și orașul reședință de județ, Municipiul Baia Mare. ​Astfel, în următoarele două duminici, în aceste localități carantinate, vom respecta regula de a sluji afară, cu speranța că vom depăși aceste momente dificile și credincioșii vor putea reveni în biserici, cu respectarea regulilor sanitare, după cele 14 zile de carantină”, spune Preasfințitul Părinte Episcop IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.
H.D.