PÂNĂ CÂND? - Protestele din Sănătate, ignorate de guvernanți

După protestul din 3 noimebrie, în fața Guvernului, sindicaliștii din Sănătate au o nouă abordare pentru a se face auziți: întalnirile la nivel județean, în toată țara.

PÂNĂ CÂND? - Protestele din Sănătate, ignorate de guvernanți

După un prim protest în fața Guvernului României, sindicaliștii din Sănătate se află într-un impas, în condițiile în care dialogul cu autoritățile este practic inexistent. Conducerea Sanitas Maramureș a avut o ședință a Comisiei de Dialog Social constituită la nivelul Prefecturii Maramureș, în speranța că lucrurile totuși se vor mișca.

“Discuțiile purtate cu reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate, cei ai DSP și ai Prefecturii au avut menirea de a urgenta acordarea drepturilor prevăzute de lege însă intervențiile la Autoritățile Publice centrale guvernamentale își vor produce efectele probabil într-un orizont mai îndepărtat de timp. Din păcate dialogul social la nivel național între Ministere, Guvern și Federația Sanitas se află în continuare într-un blocaj ceea ce ne va obliga să ne continuăm acțiunile în stradă pe parcursul săptămânilor următoare”, a declarat Mircea Ciocan, președintele Sanitas Maramureș.

Sindicaliștii solicită guvernanților să pună în aplicare legislația cu caracter salarial, în vigoare la această dată și să acorde sporul de 30% pentru personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, voucherele de vacanță pentru tot personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, din unitățile de asistență medico-socială și din medicina școlară. Cadrele medicale trebuie să mai primească și un spor curpins între 55-85%.

“Spitalele Covid și suport Covid acordă acest spor dar evoluția pandemiei a constrâns unitățile spitalicești să înființeze compartimente ori secții tampon unde de regulă acest spor nu a fost acordat. Solicităm și acordarea stimulentului de risc pentru personalul din unitățile de asistență socială care în perioada stării de urgență a fost izolat în centrele rezidențiale alături de beneficiari în cicluri de câte 14 zile”, mai explică Mircea Ciocan.