PAGUBE - Mii de porci uciși în 2020 din cauza pestei porcine

Anul 2020 a adus multe focare de Pesta Porcina Africană, inclusiv în județul Maramureș. Aici avem la acest moment cateva focare active, dar boala găsim și la porcii mistreți.

PAGUBE - Mii de porci uciși în 2020 din cauza pestei porcine

Potrivit Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în cursul anului 2020, au fost ucise un număr total de 194.211 porcine, din care 181.265 de porcine în exploatații comerciale profesionale, 743 de porcine în exploatații de tip A, respectiv 12.203 de porcine în exploatațiile nonprofesionale.

„Valoarea totală a despăgubirilor acordate pentru proprietarii a căror animale au fost afectate de virusul pestei porcine africane, până la această dată, este în sumă de 204.109.981 lei. Plata despăgubirilor pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor se face la valoarea de piață, în termen de 90 de zile de la tăierea, uciderea sau afectarea în alt mod a animalelor, conform art. 2 lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 349/2005 al Comisiei. Documentația aferentă acordării despăgubirilor se depune la direcția sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, în termen de cel mult 30 de zile de la uciderea, tăierea sau afectarea porcinelor”, precizează ANSVSA. 

În Maramureș la jumătatea lunii decembrie aveam 7 focare active de PPA în gospodăriile populației.  La mistreț avem 58 de mistreți găsiți morți și 56 de mistreți vânați. 

H.D.