OBSESII - Coronavirusul ne îmbolnăvește și psihic

Coronavirusul ne atacă și sănătatea mintală, nu doar pe cea fizică. Toate măsurile de protecție duse la extrem, pot să favorizeze dezvoltarea de diverse fobii sau obsesii.

OBSESII - Coronavirusul ne îmbolnăvește și psihic

Maramureșenii care constată că petrec prea mult timp curățând și dezinfectând casa, care se tem de spațiile publice, de trasnportul în comun sau de interacțiunea, și de la distanță, cu cei din jur, trebuie să fie atenți pentru că pot dezvolta obsesii legate de aceste aspecte. Psihologii susțin că pandemia de coronavirus ne-a schimbat viețile, dar pentru orice trebuie să existe un echilibru.

“Psihologic vorbind, ce se poate spune despre cei care dezinfectează totul toată ziua, exagerează cu curățenia, spirtul, dezinfectantul, etc - înseamnă că au dezoltat un comportament obsesiv, legat de curățenie și microbi. Acum stresul este susținut de realitate, nu mai putem spune că exagerăm în evaluarea a ceea ce ni se întâmplă. Un grad de stres mediu spre ridicat există datorită contextului. Dar putem să nu dezvoltăm comportamente obsesive, dacă încercăm să ne controlăm puțin și să ne gândim și la lucrurile frumoase din viața noastră”, a declarat Mădălina Palfi, psiholog în Baia Mare.

 În contextul pandemiei există riscul să dezvoltăm dinverse afecțiuni mintale și sunt persoane din categorii vulnerabile care sunt afectate mai ușor. “Depresii, anxietate, fobii, psihoze, acestea sunt cele mai dese tulburări pe fondul pandemiei. Fobiile legate de mijlocele de transport în comun, de spațiile publice, de întâlirea cu ceilalți, psihoze având ca tematică bolile, microbii, problemetica vieții și a morții se acutizează și apar psihoze la cei care poate în contexul de dinainte de pandemie nu ar fi apărut. Persoane vulnerabile, care acum sunt supuse unui factor stesor și de lungă durata, cedează ca să spun așa, dacă cu asta își ocupă peste 50% din zi”, mai explică Mădălina Palfi.

Și faptul că pandemia ne afectează viața de zi cu zi se vede și în numărul crescut de consultații la psiholog. Maramureșenii care cer ajutor sunt tot mai mulți, pentru că își dau seama că noul coronavirus nu va dispărea peste noapte și vorbim de un o luptă pe termen lung. “Putem spune că a crescut numărul celor apelează la serviciile unui psiholog de când cu pandemia. Conținutul media ne influențează foarte mult.

Media ar ajuta dacă ar prezenta și cazuri fericite, lucruri frumoase. Și acum 500 de ani, omenirea a scăpat de pandemie. Celor care devin speriați le-aș spune să se axeze pe familiile lor și pe ceea ce pot ei controla. Și oricum, oricât ne-am teme, nu putem rezolva nimic, așa că... ne rămân tot lucurile apropiate, familia .. etc. Că așa înțelegem noi să îi protejăm pe ceilalți și în cazul de față este un lucru bun să ne depărtăm fizic, dar să ținem aproape psihic și relational. După orice furtuna, vine o perioadă de evoluție”, concluzionează Mădălina Palfi.

A.H.