OBICEIURI PROASTE – Rosul unghiilor te poate îmbolnăvi

Obiceiul de a roade unghiile este mai des întâlnit la copii decât la adulți. Indiferent de vârstă, acest obicei poate fi extrem de nociv. 

OBICEIURI PROASTE – Rosul unghiilor te poate îmbolnăvi
Obiceiul prost de a roade unghiile e nesănătos

Obiceiul de a roade unghiile poate crește riscul unor boli. De altfel, o serie de afecțiuni sunt comune celor care au acest prost obicei.

Iată ce se întâmplă când își rozi unghiile:

Mânânci germeni. Cei care își rod unghiile răcesc și au infecții gastro-intestinale mai frecvent.

Mâinile tind să găzduiască o mulțime de germeni în general, zona din jurul unghiilor are și mai multe bacterii. Zona de sub unghie poate găzdui sute de mii de germeni, potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Microbiology.

Printre aceste bacterii se numără și germenii care provoacă boli precum E. coli, potrivit unui studiu din februarie 2007 publicat în revista Obi Microbiology and Immunology.

Nu numai că vârful degetelor intră în contact cu mai multe suprafețe decât alte părți ale mâinilor, dar zona de sub unghii este mai caldă și mai umedă decât restul mâinii, ceea ce o face un teren de reproducere confortabil pentru bacterii. Când vă roadeți unghiile, toți acești germeni sunt transferați direct în gură.  

Îți crește riscul de infecții ale pielii. În timp ce îți rozi unghiile sau cuticulele, poți perfora pielea și pot apărea mici răni deschise în care bacteriile de pe degete se pot strecura cu ușurință.
Infecțiile din jurul unghiilor pot să provoace roșeață și umflare în jurul unghiei și determină ca aceasta să devină tare și groasă, potrivit Harvard Health Publishing.