OBEZITATEA – Artrita reumatoidă, legată de kilogramele în plus

Obezitatea și artrita reumatoidă au ceva în comun. Cercetătorii au stabilit o legătură între cele două afecțiuni.

OBEZITATEA – Artrita reumatoidă, legată de kilogramele în plus
Obezitateaa fost legată de artrita reumatoida

Un studiu în car eau fost implicate mai mult de 850.000 de persoane (inclusiv analiza datelor genetice) a dezvăluit o legătură între genele legate de obezitate și artrita reumatoidă.

Artrita reumatoidă este o afecțiune a sistemului imunitar sau o tulburare autoimună, care provoacă inflamarea mucoasei articulațiilor. Poate afecta și pielea, ochii, plămânii, inima, sângele și nervii. Deși simptomele artritei reumatoide pot să apară și să dispară, boala se agravează în timp și nu se vindecă. Tratamentul precoce, agresiv este cheia încetinirii sau opririi ei.

În analiza publicată în jurnalul Arthritis & Rheumatology, cercetătorii arată că au descoperit un risc crescut de artrită reumatoidă atunci când s-a prezis că indicele de masă corporală va fi ridicat pe baza geneticii unui individ. Acest lucru a fost observat atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

„Aceste rezultate evidențiază un rol important al obezității în dezvoltarea patologică a poliartritei reumatoide, dar ne și dă o idee despre posibilele strategii de prevenție care pot fi adoptate”, a declarat autorul principal dr Xia Jiang, de la Institutului Karolinska, din Suedia. 

„Studiile viitoare sunt necesare pentru a înțelege mecanismele biologice care stau la baza unei astfel de legături și pentru a înțelege modul în care obezitatea poate influența cauzal prognosticul artritei reumatoide”, a explicat cercetătorul.