NU TE-AI FI GÂNDIT – Cafeaua sau ceaiul verde, beneficii pentru sănătate

Puțină lume s-ar fi gândit că o ceașcă de cafea sau de ceai verde poate aduce beneficii pentru sănătate.

NU TE-AI FI GÂNDIT – Cafeaua sau ceaiul verde, beneficii pentru sănătate
Cafeaua și ceaiul verde aduc beneficii pentru sănătate

Consumul de cafea sau ceai verde este asociat cu multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi o sănătate cardiovasculară mai bună, niveluri mai mici ale inflamației și un risc redus de a dezvolta boli cronice. Acum, un studiu publicat de BMJ Open Diabetes Research & Care sugerează că consumul de ceai și cafea este, de asemenea, legat de un risc redus de deces precoce în rândul persoanelor cu diabet zaharat, notează Harvard Medical School.

Cercetătorii au evaluat obiceiurile privind sănătatea și stilul de viață, inclusiv dieta, a aproximativ 5.000 de persoane din Japonia, pe parcursul a cinci ani. În comparație cu persoanele care nu au băut cafea sau ceai verde, persoanele care au băut cel mai mult au avut riscuri mult mai mici de deces prematur: aproximativ 40% risc mai mic pentru persoanele care au băut fie două căni de cafea, fie patru căni de ceai pe zi; risc cu 63% mai mic pentru persoanele care au băut ambele patru căni de ceai plus două căni de cafea pe zi.

Studiul este doar observațional și nu demonstrează că băuturile îi mențin pe oameni în viață mai mult timp. Știm însă despre cafeau și ceai că au un conținut de compuși puternici ai plantelor cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante care sunt bune pentru sănătate.