NOI NE-AM FĂCUT DATORIA, VOI? - Au început protestele medicilor veterinari în Maramureș

De ieri, 10 noiembrie, președintele Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) Maramureș, Corneliu Taloș, împreună cu medicii veterinari protestează zilnic în fața Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș până la respectarea legii 236/2019.

NOI NE-AM FĂCUT DATORIA, VOI? - Au început protestele medicilor veterinari în Maramureș

De azi, 10 noiembrie, președintele Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) Maramureș, Corneliu Taloș, împreună cu medicii veterinari protestează zilnic în fața Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș până la respectarea legii 236/2019.

În data de 6 noiembrie s-a hotărât la nivel național suspendarea activității medicilor veterinari contractanți ai programului național sanitar veterinar de apărarea sănătății animalelor și a sănătății omului, a identificării animalelor și de protecția mediului, pentru o perioadă nedeterminată. Decizia a fost luată din cauza nerespectării legii 236/19 a OUG117/20 prin care medicii veterinari trebuiau să primească pe fiecare cabinet medical veterinar contractant suma de 10 000 lei/lună, începând cu luna august a.c. în condițiile în care ministerul Finanțelor a asigurat ANSVSA-ului bugetarea pentru trei luni.

„S-a hotărat la nivel național, în data de 6 noiembrie, blocarea întregii activități a medicilor veterinari de liberă practică care asigură asistența prin contractele cu ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor). Motivațiile sunt foarte îndreptățite. De un an cerem anumite revendicări Autorității Naționale Sanitară Veterinară, care n-au fost respectate și nici luate în considerare. În urmă cu doi ani s-a făcut un demers pentru organizarea unei legi, legea 236/2019, care îndreptățea medicii veterinari (care au contract cu statul) să primească suma de 10.000 de lei pe lună. Bani dedicați pentru mentenanța cabinetului, tot ce înseamnă întreținerea cabinetului, aparatură, echipamente, dezinfectanți, întreținerea mijloacelor de transport (mijloacele fiind suprasolicitate pentru că marea asistență se face în teren). Acești medici veterinari de liberă practică asigură siguranța sănătății publice și siguranța sănătății animaleor. Prin acel program național sanitar veterinar în care sunt interpuse toate bolile majore solicitate de Organizația Mondială a Sănătății. Noi ne-am făcut datoria, ne-am achitat de sarcini la zi, avem o responsabilitate majoră, dar așa cum avem noi o responsabilitate majoră așa ar trebui să aibă ANSVSA și Guvernul față de noi”, declară președintele CMV Maramureș, Corneliu Taloș, pentru „Glasul Maramureșului”.

Protestele vor avea loc zilnic în Baia Mare până când situația va fi reglementată, după cum spun medicii nemulțumiți.

 Protestatarii își cer scuze în fața gospodarilor

De asemenea, președintele CMV Maramureș le cere scuze cetățenilor pentru situația actuală și spune că medicii veterinari vor fi prezenți doar la urgențe.

„Vom protesta în continuare în toată țara, până când ni se vor satisface aceste drepturi. Necazul este că suntem nevoiți să ne blocăm activitatea și pentru asta ne cerem scuze față de gospodari, pentru că nu-i vom putea servi în situația de față (numai în situații de urgență), nu le vom elibera certificate, nu le vom efectua identificarea animaleor”, declară acesta.

Președintele mai spune că, în urmă cu o lună, în județ a fost prezent președintele ANSVSA și atunci a promis, de față cu toți participanții care au fost la întâlnirea din Săcălășeni, că se vor plăti acești bani în termen foarte scurt, lucru care nu s-a întâmplat nici până azi.

„Nu știm cine e de vină, e o neînțelegere birocratică între direcția economică, direcția juridică și conducerea autorității. E un blocaj pe care noi nu putem să-l înțelegem, e abilitatea organelor guvernamentale și organelor de drept să se autosesizeze și să vadă ce se întâmplă acolo. Noi suferim din cauza acestor neînțelegeri”, spune președintele CMV Maramureș, în încheiere.