NINGE SAU PLOUĂ? - Bucuria de scurtă durată a iernii

Bucuria anotimpului rece și simbolul iernii a venit sau așa ne lasă impresia. Iarna, pe lângă Crăciun, Bobotează și Anul Nou, înseamnă și zăpadă.

NINGE SAU PLOUĂ? - Bucuria de scurtă durată a iernii

Bucuria anotimpului rece și simbolul iernii a venit sau așa ne lasă impresia. Iarna, pe lângă Crăciun, Bobotează și Anul Nou, înseamnă și zăpadă. Luna ianuarie ne-a readus bucuria și spiritul iernii, dar încă nu știm cât va dura. în prima zi a săptămânii, luni dimineața, iarna pare să fi ajuns și la noi. A nins des preț de câteva ore, iar în unele localități din Maramureș zăpada a îmbrăcat pâmântul în alb. {i băimărenii s-au bucurat de zăpadă, dar prea puțin. A nins doar în prima parte a zilei, apoi a încetat, fără să apuce să se instaleze stratul alb.

Raluca Pop din Baia Mare iubește zăpada. „Nu-mi place când e frig afară sau e ger mare, dar îmi place când ninge și e zăpadă. Chiar dacă nu este multă, îmi dă o stare de bine, de bucurie. în copilărie obișnuiam să mă dau foarte mult cu săniuța, toată ziua, atunci era zăpadă multă peste tot și dura cu săptămânile. Era ocupația mea principală în timpul iernii. Acum, de fiecare dată când ninge îmi amintesc cu drag de zilele copilăriei, chiar dacă ninge puțin”, a spus tânăra de 25 de ani.

Băimărenii își fac planuri pentru pârtie... chiar și cu zăpadă puțină

Faptul c-a nins, chiar și puțin!, a trezit în oameni dorul de pârtie. Un cuplu din oraș așteaptă zăpada încă din luna decembrie. „Pasiunea noastră este schiatul. Ne place să mergem la schi de dimineața până seara. Nu ne săturăm de pârtie, atât de mult o îndrăgim. Ne-am făcut planuri de mers demult, dar am așteptat să ningă afară, să fie totul acoperit în alb. Acum, când în sfârșit a venit iarna, nu știm cât va dura, dar vrem să mergem la pârtie. Am văzut că cel puțin două săptămâni va fi frig, sperăm să fie și zăpadă”, a spus Amalia C., din Baia Mare.

Nu doar tinerii se bucură de iarnă și o așteaptă. Se bucură și părinții, și bunicii care își plimbă nepoții cu săniuța, și toți cei care iubesc iarna.

„Toate anotimpurile au frumusețea lor. Ne bucurăm și de iarnă, și de vară, și de toamnă. Pentru cei mai în vârstă bucuria iernii nu e atât de mare, dar ne place și la noi când ninge afară”, a spus o pensionară de 64 de ani.

Cât va mai dura sau dacă va fi iarna aceea din povești și în Baia Mare nu știm, dar zăpada lunii ianuarie este clar că-i bucură pe iubitorii iernii.

Chiar dacă au trecut Crăciunul, Anul Nou, Boboteaza, iarna n-a trecut, mai are timp să apară.

V.R.