NICICUM NU-I BINE - Putem dona în week-end și stăm acasă

După ce pe rețelele de socializare au existat numeroase critici din partea populației, revoltată că centrele de transfuzie nu sunt deschise în week-end, odată ce există această posibilitate lumea uzează mult prea puțin de ea, după cum este și exemplul Maramureșului.

NICICUM NU-I BINE - Putem dona în week-end și stăm acasă

Începând cu luna august, Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș a fost deschis în ultima sâmbătă a lunilor august, septembrie și octombrie. Dacă în prima lună acțiunea a început în forță, iar angajații Spitalului Județean de Urgență Baia Mare s-au mobilizat și au venit donare, înregistrându-se peste 50 de donatori, în lunile următoare numărul celor care au venit la donare a fost extrem de mic.

La finalul lunii septembrie au venit 14 persoane, din care doar 11 au fost eligibile pentru donare, iar de data aceasta, în utlima sânbătă din octombrie, au venit doar 16 persoane, dintre care 15 au donat sânge, iar una a donat plasmă convalescentă de Covid-19. „Sâmbătă au fost 16 donatori, iar unul a donat plasmă convalescentă. Numărul a fost mai mic față de cel din august și cel din septembrie. Este în discuție dacă acțiunea se va mai organiza la finele lunii noiembrie și decembrie”, a declarat Gabriela Maftei, medic primar în cadrul cabinetului de triaj al donatorilor al CTS Maramureș.

Aceasta a precizat că donatorii de plasmă convalescentă încep să vină singuri la donare, în timp ce pentru sânge numărul donatorilor crește doar atunci când există un caz grav, iar aparținătorii vin să doneze țintit pentru un pacient. „Donatorii de plasmă vin din proprie inițiativă. Există o comunicare între centre și mai apelăm și noi la alte centre dacă nu avem, mai aplează și altele la noi. Contează și grupa sanguină și Rh-ul de care are nevoie pacientul, dar reușim să ne descurcăm. În cazul donatorilor de sânge, numărul lor crește atunci când vin mai muți aparținători să doneze pentru un anumit caz”, a concluzionat Gabriela Maftei.