NE PLACE SĂ PUȘCĂM - Tone de petarde și artificii confiscate în câteva zile

Peste 8,6 tone de articole pirotehnice, deținute fără drept, au fost ridicate de polițiști, în urma acțiunilor efectuate pentru verificarea legalității operațiunilor cu obiecte pirotehnice, în ultimele 3 săptămâni.

NE PLACE SĂ PUȘCĂM - Tone de petarde și artificii confiscate în câteva zile

Astfel, Poliția Română, prin Direcția Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, Direcția de Ordine Publică, Direcția de Investigare a Criminalității Economice și Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, a declanșat, la data de 23 noiembrie 2020, acțiunea națională „FOC DE ARTIFICII”, care are ca scop creșterea siguranței cetățenilor, prin activitățile de prevenire, identificare și combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale privind deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice și juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2020/2021.

 „Pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite şi verificarea aspectelor prevăzute şi sancţionate de legislaţia incidentă în acest domeniu, structurile operative de poliție cooperează nemijlocit cu specialişti din cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale – Inspectoratele Teritoriale de Muncă și Ministerului Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

 Acţiunile au în vedere modul în care sunt respectate prevederile legislației în vigoare de către societăţile comerciale autorizate, care desfăşoară operaţiuni cu articole pirotehnice, precum şi identificarea persoanelor fizice și juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice. Până în 10 decembrie 2020, echipele de control au verificat 200 de persoane fizice și juridice și au efectuat 411 acțiuni și controale, în complexe comerciale și piețe”, precizează Poliția Română.

Au fost constatate 112 infracțiuni, s-au întocmit 109 dosare penale, în care sunt cercetate 121 de persoane. Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 32 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 42.830 de lei.   Mai mult, pe parcursul acestei perioade, au fost depistate 92 de persoane fizice și juridice neautorizate, care desfășurau operațiuni cu articole pirotehnice. Totodată, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 8.657 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile F1, F2, F3, F4 și P1, în valoare de peste 295.000 de lei și au fost retrase 3 autorizații.

În Maramureș, în 10 decembrie, poliţiştii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Fărcașa au desfăşurat în zona de competenţă o acțiune privind regimul materiilor explozive. Cu această ocazie a fost depistat un tânăr, care deţinea la domiciliul său mai multe articole pirotehnice fără autorizare.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

H.D.