MODERAȚIE - Fără kilograme în plus de Crăciun

După Postul Crăciunului, revenirea la alimentația normală trebuie făcută treptat. Medicii ne recomandă să fim cumpătați cu bucatele de pe masa de Crăciun, ca să nu avem diverse probleme digestive.... sau de greutate.

MODERAȚIE - Fără kilograme în plus de Crăciun

Maramureșenii trebuie să se abțină de la a exagera cu bunătățile de pe masa de Crăciun, dacă nu vor să ajungă la spital.  „Pentru cei care au postit, revenirea la alimentația de <<dulce>> trebuie să se facă treptat. Asta înseamnă că în seara de Crăciun, în ziua de Crăciun și în zilele următoare introducerea alimentației cu carne, lapte, brânză, ouă, trebuie să fie treptată, echilibrată și fără niciun fel de exagerări. Dacă se exagerează cu cârnaț, caltaboș, jumări etc. există riscul să se dezvolte diverse afecțiuni digestive, cum ar fi colecisto-pancreatita, gastrite sau tulburări intestinale precum constipație sau diaree. Celor care nu au postit nu le putem spune același lucru. Aceștia trebuie să mănânce cât se poate de echilibrat, să guste din fiecare bunătate pe care gospodinele o pun pe masa de Crăciun, dar să nu exagereze”, a declarat Gheorghe Lascu, președintele Asociației Medicilor de Familie Maramureș.

 Dacă anii trecuți de Crăciun maramureșenii mai făceau un pic de mișcare cu mersul la colindat și așa mai făceau o pauză de la tentațiile culinare, anul acesta este recomandat să stăm în case și să evităm vizitele. Ele pot însă să fie înlocuite cu plimbări în natură, în locuri puțin aglomerate.

A.H.