ZONĂ VIRGINĂ – Totul despre codrii seculari la Strâmbu Băiuț (FOTO)

278

Maramureșul se poate lăuda cu multe minunate, unele dintre ele devenind obiective turistice. Însă, puțini știu că județul nostru se poate mândri cu existența unor păduri necălcate de picior de om, unde natura își desfășoară cursul fără intervenția negativă umană. Codrii seculari din Strâmbu Băiuț fac obiectul unui proiect inedit, aflat în derulare.

WWF-România, în parteneriat cu Direcția Silvică Maramureș și Primăria Comunei Băiuț au început în septembrie 2018 implementarea proiectului “Elaborarea Planului de Management pentru situl de importanță comunitară ROSCI0285 Codrii Seculari de la Strâmbu Băiuț”. Custodia acestei arii naturale protejate situate în munții Lăpușului din Maramureș reprezintă unul din proiectele cheie ale WWF-România; acest sit adăpostește prima pădure virgină identificată și protejată de organizație, devenită în 2017 parte a Patrimoniului Mondial UNESCO.

# Obiectivele principale ale proiectului
Proiectul își propune realizarea planului de management pentru situl de importanță comunitară ROSCI0285 Codrii Seculari de la Stâmbu Băiuț, instituirea unor măsuri de conservare, colectarea de date din teren. De asemenea, echipa de implementare va evalua amenințările și presiunile asupra speciilor și habitatelor din zona țintă, va identifica și promova cele mai bune modalități de a utiliza resursele naturale din acest sit. La nivel local, WWF-România își propune să promoveze valorile biodiversității din aceasta arie naturală protejată, implicând într-o cât mai mare măsură comunitățile din zonă – astfel, localnicii vor descoperi care sunt speciile de aici, care este importanța lor și ce pot face pentru a le proteja.

“Planul de management realizat în cadrul proiectului reprezintă pilonul principal pentru administrarea unei arii naturale protejate. În urma analizelor din teren, acesta va propune în detaliu operațiunile și acțiunile obligatorii pentru atingerea scopului principal al custozilor: protejarea și conservarea biodiversității în sit. Astfel, atât nevoile de protecție ale biodiversității, cât și nevoile dezvoltării economice și sociale sunt puse într-un context armonizat, care să respecte atât fauna, cât și factorii interesați (locuitori, agricultori, pescari, vânători, agenți economici etc)”, au explicat reprezentanții WWF.

# Totul despre aria naturală protejată
Demersurile privind asigurarea unui statut de protecție pentru această zonă au început în anul 2005; mai târziu, în anul 2011, aria naturală protejată a fost desemnată ca sit de importanță comunitară ROSCI0285 Codrii seculari de la Strâmbu Băiuț, iar în anul 2016 a fost extinsă la o suprafață de 2962 ha.

“Aici sunt prezente cele mai bine conservate păduri virgine de amestec din zona Munților Carpați, grupa Orientală. În acest sit sunt întâlnite carnivore mari (lupul, ursul, râsul, pisica sălbatică), păsări răpitoare de zi și de noapte, precum și barza neagră sau ciocănitoarea neagră. În iulie 2017, circa 20% din suprafața sitului a fost adăugată în Patrimoniul Mondial UNESCO, alături de alte șapte păduri seculare de fag din România”, a explicat Călin Ardelean, managerul de proiect.

# Specii de plante și animale protejate
De-a lungul ultimilor zece ani, WWF-România a derulat în acest sit mai multe proiecte și activități – de la identificarea pădurilor virgine, construirea unui observator pentru faună, până la realizarea unor poteci tematice, elaborarea de panouri informative și multiple vizite de promovare pe teren, cu reprezenti ai autorităților locale și ai presei naționale și internaționale. Proiectul se desfășoară pe o durată de 22 de luni și are o valoare totală de 2.863.045,43 lei din care valoarea nerambursabilă reprezintă 2.862.872,47 lei. Proiectul este co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

“Suprafața totală a codrilor seculari ajunge la aproape 3.000 de hectare. Proiectul este în implementare, însă intenționăm să facem o prelungire, întrucât semnarea contractului s-a făcut cu o întârziere. La modul concret, vom elabora un plan de management al zonei protejate, despre cum se va face conservarea zonei pe timp de zece ani. Este o obligație legală în ceea ce privește ariile protejate. Avem șapte habitate (n.red. – plante) și opt specii (n.red. – animale) care sunt deja protejate”, a detaliat, pentru AxaNews.ro, Călin Ardelean.

# Peste 900 de hectare de păduri virgine
În acest sit natural, există două categorii de protecție. “Cam 900-1.000 de hectare din total sunt păduri virgine, unde procesele naturale sunt nealterate, nu se fac tăieri, nici extrageri de lemn, iar carnivorele mari pot găsi zone de liniște, unde se pot reproduce și să nu fie perturbate. Avem urși, lupi și râși. Zona va fi permanent monitorizată și vom decide, în planul de management, ce restricții se vor impune și cum sau dacă se va derula turism.

Avem situl natural 2000, care se suprapune cu alte zone protejate și avem situl UNESCO. În cea de-a doua categorie, avem opt în țară, din care două sunt în Maramureș. Este cel de la Groșii Țibleșului și Strâmbu Băiuț. Vom face inventarierea pe acest sit al nostru, după care vom avea un baseline. Sperăm că această Comisie Națională a Ariei Protejate și OUG 57,emisă în 2018 nu vor afecta proiectul”, a explicat Călin Ardelean.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here