ZILELE ROHIEI – Trei noi clopote vor fi sfintite în weekend la Mănăstirea Rohia

882

Ultima săptămână a lunii iulie a adus ediția cu numărul 21 a manifestării Zilele Rohiei, eveniment care se va întinde pe durata a 7 zile.

Arhim. Macarie Motogna, președintele Fundaţiei N. Steinhardt, a precizat că în cadrul Anului Omagial al Satului românesc și Anul Comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești, cu binecuvântarea și participarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului și Președinte de Onoare a Fundației N. Steinhardt, în perioada 20-29 iulie 2019, se desfășoară a douăzeci și una ediție a Zilelelor Rohiei, după un program bine stabilit.

Astfel, în perioada 20 – 29 iulie, la Mănăstirea “Sfânta Ana” Rohia și la Mănăstirea Rohița au loc două tabere de pictură, la care participă peste 30 de tineri iconari din toată Transilvania, pentru ca duminică 28 iulie, de la ora 9,30, să fie oficiată la Mănăstirea “Sfânta Ana” Rohia, sfânta și dumnezeiasca Liturghie de către Preasfințitul Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.

Conform programului anunțat de organizatori, de la ora 11:45 va avea loc slujba Parastasului de pomenire pentru Monahul Nicolae Steinhardt, la împlinirea a 107 ani de la nașterea sa, pentru ca de la ora 12,00, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin al Maramureșului și Sătmarului, să oficieze slujba de sfințire a trei noi clopote, care au fost turnate anul acesta la turnătoria Blotor, pentru Mănăstirea “Sfânta Ana” Rohia.

„De la ora 15,00 se va întruni Colectivul redacțional al Integralei N. Steinhardt, cu reprezentantul Editurii Polirom pentru a discuta despre editarea ultimelor trei volume din Seria Steinhardt. Apoi, de ora 17:00, la Mănăstirea Rohiița va avea loc Masa rotundă cu tema: Civilizație și spiritualitate maramureșană în viziunea Monahului Nicolae Delarohia.

În ultima zi a manifestării, luni, 29 iulie, de la orele 11,30, la Catedrala Episcopala „Sfânta Treime” din Baia Mare, în Muzeul “Sfinții Martiri Brâncoveni”, va avea loc vernisajul expoziţiei de icoane realizate în tabăra de la Mănăstirile Rohia și Rohiița. Apoi, în Sala „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” va avea loc lansarea celui de-al optsprezecelea volum din Integrala N. Steinhardt: “VARIA Vol. I”. Cartea este îngrijită de către Conf. Dr. Florian Roatiş”, a precizat Arhim. Macarie Motogna, starețul mănăstirii Rohia.

Tot luni, de la ora 12,30, va avea loc Masa rotundă cu tema: Tânărul N. Steinhardt: afinități și polemici. Pe această temă, vor lua cuvântul Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, Preşedinte de Onoare al Fundaţiei N. Steinhardt, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Conf. Univ. Dr. George Ardeleanu, Conf. Univ. Dr. Florian Roatiș, Pr. Prof. Univ. Dr. Ștefan Iloaie, Adrian Botez, redactor al Editurii Polirom, precum şi alţi invitaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here