ZILE DE FOC – Incendiile de vegetaţie uscată fac prăpăd în Maramureş

493

Pompierii maramureșeni s-au luptat în acest weekend cu incendiile de vegetație uscată şi nu numai. Bilanţul este îngrijorător.

În tot județul Maramureș, pompierii militari au intervenit pentru lichidarea a 15 incendii de vegetație uscată în urma cărora au ars aproximativ 60 de hectare de vegetație și 2,5 hectare de litieră de pădure. Iar problema se repetă la fiecare început de primăvară!

# Reguli de respectat
Ca atare, cetăţenilor li se recomandă să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt, dar şi să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de zece metri faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc). Trebuie ştiut că arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate. Conform legii, cetăţenii să se intereseze în prealabil la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor trebuie să se facă numai în baza permisului de lucru cu foc, emis de către primării, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar/privat pentru situaţii de urgenţă. Este important ca toţi cetăţenii să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea acesteia.

# Sunt pasibili de sancţiuni usturătoare
Totodată, “cetăţenii trebuie să ştie că sunt considerate contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi”, au explicat reprezentanţii ISU Maramureş.

# Nimeni nu ştia că bărbatul este în hală
Focul a făcut şi o victimă. Detașamentul Sighet a intervenit pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o locuință improvizată. Focul a mistuit construcția din lemn pe o suprafață de circa 120 de metri pătrați. După lichidarea incendiului, s-a găsit trupul carbonizat al unui bărbat. Conform informaţiilor “Glasul Maramureşului”, nimeni nu ştia că bărbatul îşi făcuse culcuş în hala care a ars. Ca atare, atunci când a fost sesizat incendiul prin 112, nimeni nu a pomenit că s-ar afla cineva în interior. Corpul a fost găsit abia după incendiu.

# Intervenţii în tot judeţul
Tot în weekend, pompierii băimăreni au lichidat un incendiu izbucnit la un tomberon de gunoi. Flăcările au ars circa două tone de deșeuri menajere. Garda de Intervenție Borșa a lichidat un incendiu izbucnit în camera de zi a unei locuințe. Focul a distrus un pat și diverse materiale textile. Pompierii vișeuani au intervenit cu două motopompe transportabile pe Valea Vaserului, unde o cabană a fost cuprinsă de flăcări. A ars construcția din lemn pe o suprafață de circa 200 de metri pătrați. Pichetul Târgu Lăpuș a intervenit la Suciu de Sus, unde în holul unei locuințe a izbucnit un incendiu. Au ars circa doi metri pătrați de perete din lemn și doi metri liniari de izolație cablu electric. Tot pompierii din Târgu Lăpuș au lichidat un incendiu izbucnit la o autoutilitaă în Coroieni, iar pompierii din Borșa au intervenit pentru lichidarea unui incendiu izbucnit în dormitorul unei locuințe. Au ars un pat și un corp de mobilă. Detașamentul Baia Mare a intervenit în Firiza, unde o anexă gospodărească a luat foc. Flăcările au ars anexa în întregime, conform ISU Maramureş.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here