ZERO RESPECT PENTRU SEMENI – Două furturi şi două bătăi în Maramureş, într-o singură zi. Vezi cum s-a întâmplat

719

Faptele antisociale se produc cu o frecvenţă mare în zilele noastre. Totuşi, din fericire, ele pot fi sancţionate, conform legii. Într-o singură zi, în Maramureş, s-au înregistrat două furturi şi două bătăi. În toate cazurile, pe fir au intrat oamenii legii, care au gestionat situaţiile apărute.

# Un sătmărean a furat bani dintr-un magazin
Luni după-amiază, la ora 16.20, poliţişti Biroului de Investigaţii Criminale Baia Mare au fost sesizaţi cu privire la comiterea unui furt. Administratorul unui magazin situat pe bulevardul Traian din municipiul Baia Mare a declarat că în jurul orei 15.00, o persoană necunoscută a profitat de faptul că vânzătoarea a lipsit pentru câteva clipe, reuşind să sustragă 840 de lei. În urma sesizării, poliţiştii s-au deplasat de urgenţă la locul producerii faptei şi au demarat activităţile specifice de documentare şi cercetare. La scurt timp, poliţiştii au reuşit identificarea unui tânăr de 26 de ani din Hodod, Satu Mare, bănuit de comiterea faptei. “În jurul orei 20.00, acesta a fost depistat pe strada 22 Decembrie din municipiu, asupra lui fiind găsită suma de 825 de lei. Astfel, banii au fost recuperaţi şi restituiţi părţii vătămate. Poliţiştii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat, pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a sătmăreanului”, au precizat reprezentanţii IPJ Maramureş.

# Au furat bunurile personalului din tren
Tot luni, 12 februarie, poliţiştii Biroului Transporturi au fost sesizaţi cu privire la un furt comis în trenul de călători care circula pe relaţia Jibou – Baia Mare. Şeful şi conductorul trenului au reclamat că au rămas fără o geantă, un rucsac, dar şi alte bunuri, după ce persoane necunoscute le-au sustras din compartimentul de serviciu. Poliţiştii din cadrul Postului de Poliție TF Baia Mare au demarat activităţile de cercetare şi investigare, reușind să identifice un tânăr de 30 de ani din judeţul Gorj şi o sălăjeancă de 32 de ani, bănuiţi de comiterea faptei. Aceştia au fost depistaţi de poliţişti pe bulevardul Traian din Baia Mare. Ca urmare a valorii mici a prejudiciului, persoanele vătămate nu au depus plângere. Sunt multe astfel de cazuri în care, după ce îşi recuperează bunurile, victimele unui furt nu mai formulează plângere. “Conform Codului Penal, furturile săvârşite între membrii de familie, de către un minor în paguba tutorelui ori de către cel care locuieşte împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta, se pedepsesc numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. În celelalte cazuri de furt, împăcarea înlătură răspunderea penală, iar cei care comit astfel de fapte nu pot fi traşi la răspundere”, au explicat reprezentanţii IPJ Maramureş.

# O femeie şi fiii săi, agresaţi noaptea, de un consătean
De asemenea, din păcate, poliţiştii sunt sesizaţi tot mai des cu privire la loviri sau alte fapte comise cu violenţă. De fiecare dată intervin pentru aplanarea stărilor conflictuale, pentru protejarea vieţii celor implicaţi şi, la plângerea prealabilă a victimei, întocmesc dosare penale. În noaptea de luni spre marţi, la ora 02.45, poliţiştii din Târgu Lăpuş au intervenit la o agresiune în Dobricu Lăpuşului. O femeie şi fiii săi de 21 şi 23 de ani au fost agresaţi de un consătean. “La scurt timp de la sesizare, poliţiştii au ajuns la faţa locului unde le-au găsit şi identificat pe victime. Tânărul de 23 de ani a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Poliţiştii au identificat persoana bănuită de comiterea faptei, un tânăr de 20 de ani, şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și violare de domiciliu”, au precizat reprezentanţii IPJ Maramureş.

# Bătaie într-o staţie de taxi
Şi poliţiştii de ordine publică din Baia Mare au intervenit luni seară, la ora 20.20, la un scandal care a avut loc într-o staţie de taxi de pe strada Victoriei. Poliţiştii au identificat toate persoanele implicate, patru băimăreni cu vârsta cuprinsă între 17 şi 57 de ani. “Nu a fost necesară prezenţa personalului medical, iar bărbatul agresat nu a dorit să formuleze plângere. Cei trei băimăreni au fost sancţionaţi contravenţional conform prevederilor Legii 61/1991”, au explicat reprezentanţii IPJ Maramureş.

# Cum trebuie să procedaţi în cazuri cu violenţă
Violenţa fizică, lovirea, este întâlnită în multe dintre conflictele sociale, ca metodă de rezolvare imediată a unei dispute. Principala cauză generatoare a stărilor conflictuale este consumul de alcool. Pentru a evita conflictele, trebuie adoptate atitudini specifice non-violenţei: calmul, bunul-simţ, toleranţa, simţul umorului. “Nu adresaţi cuvinte jignitoare, acestea pot conduce la declanşarea unor conflicte ce pot degenera în violenţe. Nu vă faceţi singur dreptate! Uneori lovirea poate avea consecinţe mult mai grave decât cele pe care le anticipaţi dumneavoastră! Evitaţi persoanele puse pe harţă iar atunci când izbucneşte un episod cu violenţe, sunaţi de urgenţă la 112! Acţiunea penală privind comiterea infracţiunii de lovire sau alte violenţe se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Conform Codului Penal, lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, au explicat reprezentanţii IPJ Maramureş.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here