VREMURI TULBURI – Iarăși cod galben, iarăși pericol de inundații în Maramureș

489

Maramureșul rămâne în zodia instabilității atmosferice. Rămâne valabilă informarea de manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate până luni, la ora 10.00. 

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…40 l/mp. Fenomenele vor fi mai frecvente în timpul după-amiezelor și serilor.

Însă, vom avea și un cod galben de manifestări de instabilitate atmosferică, cantități de apă însemnate, valabil până astăzi, 7 iunie, la ora 22.00.

În intervalul menționat, în Maramureș, vestul și nord-vestul Transilvaniei, Moldova, Dobrogea, nordul și estul Munteniei, nordul Olteniei, precum și în toate zonele de munte vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20…25 l/mp, iar pe arii restrânse 45…50 l/mp.

În plus, vom avea și un cod galben de inundații, valabil până la miezul nopții de sâmbătă spre duminică. Vizate, din Maramureș, sunt râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, respectiv Someş – afluenţii aferenţi sectorului aval stației Dej.

Sunt așteptate scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here