VREMURI – Avem iar ierni adevărate în Maramureș! (FOTO)

425

Odinioara, Maramuresul era cautat si invidiat pentru iernile noastre fabuloase. Sunt 5-6 ani de când n-am mai avut o iarna frumoasa, insa cea prezenta pare sa confirme. In munti, stratul de zapada se apropie de un metru, s-au atins temperaturi de minus 17 spre minus 22 de grade Celsius, e iarna serioasa! Culmea este ca e si prima in care autoritatile (in mare parte, nu generalizam) n-au fost prinse pe picior gresit!

# A fost odata…

Maramuresul a avut de-a face cu extreme serioase. De la zapezi de peste 1,5 metri stratul in anii ’80, la acel minus 39 grade celsius inregistrat odinioara in Targu Lapus! Meteorologii spun ca iernile din Romania anilor 1929, 1942, 1954 si 1967 au fost cumplite, cu munti de zapada dar si cu temperaturi drastice. Pe atunci, ieseai cu lopata si curatai, nu vorbea nimeni de „gerul siberian si de „Beast from the east”, ca acum. SI nici nu iese nimeni la curatat zapada. Drept exemplu(personal): pe o alee baimareana cu sase blocuri, la ultima mare ninsoare au iesit cate o singura persoana la doua dintre blocuri, au curatat, apoi au fscut urme sa se poata iesi, cu propriile masini. Nici pâna azi n-au ajuns autoritatile pe acea alee… cu peste 100 de locuitori in total. Revenim la iernile istorice: iarna lui 1942 a fost cea in care s-a inregistrat recordul absolut in materie de frig – minus 38.5 grade Celsius, consemnat langa Brasov. Apoi,  iarna lui 1954 a ramas in istorie ca iarna “marelui viscol” , in care vânturi de 120 km/h au adus peste Capitala si sudul tarii troiene de cinci metri inaltime! pacat ca nu existau atunci televiziuni de stiri, nu mai trebuiau sa ingenunchieze reporterii sa para zapada mai mare, sa para „România sub nameti”!!!  „O alta iarna din aceasta categorie, cea din 1984-1985 nu a fost doar friguroasa, cu temperaturi ce s-au “dus” iarasi sub 30 de grade, ci si extrem de lunga, durand pana aproape in aprilie.

„Zece ani mai tarziu, in 1995-1996, desi temperaturile nu au fost atat de scazute, iarna a durat din 4 noiembrie pâna in 16 aprilie, adica fix de Paste. Aceasta iarna a fost un record climatic, fiind iarna cu cea mai lungă durată de mentinere a stratului de zăpadă, în unele părţi ale României fiind de 170 de zile. In secolul XXI, in ciuda incalzirii globale, nu s-au terminat iernile geroase. Deocamdata, 2014 de]ine recordul la acest capitol, dar secolul e abia la inceput. “scrie siteul vremea.ido.ro

# Mai ieri, in Tara Lapusului

In ziua in care s-au inregistrat minus 23 grade Celsius, conform televiziunilor, am purces in Tara Lapusului. Sa vedem „minunea” cu ochii nostri, ba s-o simtim. Frig bine in Târgu Lapus, dar erau minus 18 la 9-10 dimineata. Ne povesteste Vasile Kraus, viceprimarul orasului: „Au fost minus 18 azi, au fost si locuri unde au fost minus 21, dar atât. Sigur,

noi am avut si minus 39 de grade odata, dar neoficial. Nu s-a inregistrat la stasia meteo, ci aici, lânga râu. E mult mai frig la râu decât la statia meteo, e ceva mai ferit locul acolo” spune viceprimarul. Gerul vine insa sI cu obligatii pentru autoritati. Cu vreo trei ani in urma, la alt episod de gen, de ger respectiv, autoritatea locala s-a temut pentru vietile romilor ce locuiau in câmp, in bojdee. „Am vorbit la directorul spitalului, sa-i ia pentru o zi-doua. Dusi cu microbusul, spalati, alaturi de ei un politist local. Care ne suna a doua zi. Gata, pleaca! Nu mai vor sa stea, ca au grija cailor, le ingheata caii! Nu-i mai pot tine, sefu’!”, povesteste viceprimarul.

Interesant, spre sI in Tara Lapusului, toate drumurile sunt curatate, la nivel de asfalt. Pâna in Baiut, Suciu sau Cupseni, mergi pe asfalt! Sigur, cu nuante. Undeva intre Lapusul Romanesc sI Baiut, cam din dreptul infamului gater ce papa padurile din zona, se schimba atât vremea cât sI stratul de zapada. Parapetii de la drum sunt deja de un metru, iar in zapada curata, virgina,am intrat pâna peste genunchi! Pe dealurile dintre muntii Lapusului sI ai Tiblesului, animalele salbatice se trag mai spre sate, incercand parca sa ceara ajutor. Am vazut, din drum, patru ciute care mancau muguri inghetati de pe copaci, la liziera padurii. Au oprit sI silvici din zona, care le-au evaluat. Ei spun ca vanatorii ar trebui sa le hraneasca. Iar animalele sunt, spun ei, in mare pericol acum, din cauza zapezii mari ce le ajunge pâna la piept sI nu pot fugi de pradatori. Mai ales ca lupii au revenit destul de in forta in zona, dovada stând atacurile la stâne din zona Vima Mica, aceeasi care era infestata de mistreti mai anii trecuti, iar acum satenii au incetat sa se mai plânga. O fi efectul benefic al lupilor, asa cum o spun specialistii in natura?

In Lapus, vorbim si cu un localnic. „Se curata, n-am ce zice. Asa iarna n-am mai avut noi cam de cinci ani, cred. Amu’ cred ca-s minus 12, dimineata o fost minus 18 la noi. Faina iarna, n-am ce zice!” spune Vasile Buda. Inghetul aduce cu sine sI alte fenomene meteo interesante. Râul Lapus este inghetat la iesirea din Baiut, gheata e chiar groasa, „circulabila”, este inghetat sI in Lapus aproape de tot. La fel, apa Suciului, ce vine din Grosii Tiblesului adunând Valea Bradului, Minghetul sI altele mai mici, este inghetat. In Târgu Lapus, malurile „se aduna” dar inca nu de tot, spre deliciul ratelor salbatice care s-au aciuat sub podul din centrul orasului, hranite deja de aproape toti trecatorii. „Noi altfel simtim temperaturile. Dara ca zic oamenii ca-i frig, da’ lapusenii nu se plâng de frig ca aia de prin tara. Aici ne-am invatat!” spune mesterul lapusean Alexandru Perta Cuza. De unde facem mici (sI stranii ) legaturi istorice sI ne explicam de ce romanii n-au mai indraznit sa vina spre nord, la dacii liberi. N-au trecut de Zalau-Porolissum. Pai cu fustitele alea ale lor, ce sa caute in iernile noastre???

Alexandru RUJA

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here