VREMURI APUSE – La 93 de ani, comentează actualitatea: „Unde-s școlile de altă dată?”

504

Ioan Buteanu, de 93 de ani, din satul Săsar se poate mândri cu o viață împlinită. A muncit ca tâmplar aproape 30 de ani, a lucrat la pădure, dar tot familia a fost pe primul loc în lista priorităților sale. Comentariile lui despre realitatea socio-politică sunt mai mult decât pertinente.

Astăzi, la cei 93 de ani, se bucură de vizitele nepoților, dar nu a renunțat la munca în gospodărie. A redus-o doar, un pic. „Am avut vacă până anul trecut. Acum mai țin doar porc și găini”, spune el. Nu-i place neapărat politica, dar tot nu poate să nu observe cum s-au schimbat lucrurile în cei peste 90 de ani de viață, urmărește evoluția societății și, mai ales, observă care sunt lucrurile care ne îndepărtează unii de alții. „Până o foʼ regele, o foʼ mai bine. El o foʼ mai bun, poporuʼ o avut de tăte, s-o lucrat în agricultură, de tăte s-o făcut. Amuʼ, în agricultură, cine mai lucră? Tăți îs numaʼ domni ingineri, subingineri, mărg la facultate și după aceie n-au loc de muncă și să duc în străinătate, că acolo câștigă mai bine. Nu este o școală de electricieni, de meseriași, nicări. Caută amuʼ un sudor sau un electrician bun. Găsăști undeva amuʼ? Unde-s școlile alea? Ca și acuma, o foʼ mai bine și sub conducerea lui Ceaușescu. Tătă lumea o avut meserie și loc de muncă”, comentează nonagenarul prezentul socio-politic.

În opinia lui, românii ar trebui să fie mai uniți și mai buni. Sfatul lui este să nu ne lăsăm dezbinați de interese mărunte, în orice comunitate ne-am afla. „(Românii ) să se unească și să facă o treabă bună laolaltă. Nu că unuʼ pârăște pe cela, celălalt pă altu. Așe-i pă oriunde. {i pân primării, și păstă tăt, îi tăt așe. Sânt și p-aici bugățʼ. Da’ numaʼ care n-are minte-n cap, numaʼ acela zâce așe. Da’ așe-i țara și așe-a mere în veci”, conchide el.

Întrebat cum își vede viața privind în urmă, se declară mulțumit de tot ce a realizat, dar mai ales de familia lui. Cu o luciditate de invidiat, își declară satisfacția unei vieți împlinite. „Io-s mulțămnit că m-o țânut Dumnezo atâța ani de zîle. Familia-i bine, tățʼ îs angajațʼ, care pă unde. Io am muncit, am băut câte-un ptic de vin, bere, pălincă, am lucrat și mi-am văzut de treabă. De 25 de ani îs văduv. Stau sângur. Mai vin nepoțî pă la mine,  mai aduc mâncare, un ptic de «abrac»”, spune râzând.

Dacă ar fi să o ia de la capăt, singurul lucru pe care l-ar schimba ar fi să facă mai multă școală. „Poate să fiu amu’ de 18-20 de ani, daʼ cu mintea care-o am amu, poate aș fi alt om. Aș face o șoală de oarice, de on bdirău”, mai comentează el amuzat.

 

Angela SABĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here