VREMEA PANDEMIEI – Șomeri maramureșeni consiliați prin e-mail

45

Nesiguranța și slabele cunoștințe despre digitalizare au făcut dificilă comunicarea dintre personalul AJOFM Maramurș și șomeri.

“A fost destul de greu să convingem șomeri cu vârstă medie că nu se întâmplă nimic dacă ne comunică adresa de e-mail. Aceasta are de a face cu educația digitalizării. Tinerii nu au astfel de probleme fiind mai deschiși la comunicarea digitală. Oamenii caută posturile vacante pe site-ul instituției după care ne sună pentru informații. Pandemia ne-a împiedicat să stăm față în față cu solicitanții pentru a le prezenta ofertele de muncă, astfel că a trebuit să comunicăm cu ei în special prin e-mail”, susține Ștefania Donca, purtător de cuvânt AJOFM Maramureș.

“Fiicele au terminat anul acesta școala și au venit la AJOFM pentru a se înregistra în căutarea unui loc de muncă. Au fost contactate prin e-mail, la fel ca toți ceilalți șomeri. Nu am avut niciodată problema de a oferi adresa de e-mail instituției”, spune un tată băimărean.

“Mi s-a cerut adresa de e-mail pentru a primi informațiile de care am nevoie. Nu mi-a fost frică să dau datele de contact instituției pentru că era interesul meu să ținem legătura. Când a fost nevoie să vin pentru semnarea documentelor, reprezentanții AJOFM au fost cooperanți și înțelegători”, spune o băimăreancă.

În evidențele AJOFM Maramureș pentru luna iunie 2020, au fost înregistrați 4.536 șomeri, din care 1.560 sunt șomeri îndemnizați și 2976 șomeri neîndemnizați. Analizând repartizarea șomerilor pe mediul de rezidență, 2.591 șomeri provin din mediul urban și 1.955 sunt din mediul rural. Conform reprezentanților instituției, în luna iunie 2020, ca urmare a implementării Programului de Ocupare a Forței de Muncă, prin intermediul AJOFM Maramureș au fost încadrate în muncă 543 persoane, dintre care 262 sunt femei.

Șomaj în scădere

Comparativ cu anul 2019, anul acesta cunoaște o scădere a ratei șomajului în Maramureș. În prima jumătate a anului 2019 șomajul era de 19,02%, iar în aceeași perioada a anului 2020 a fost de 13,69%. Această creștere s-a datorat și ajutorului oferit de autorități pentru firmele care au angajat persoane ce și-au pierdut locul de muncă în starea de urgență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here