VREMEA ÎNGHEȚATEI – Protecția Consumatorului, controale în întreg județul

53

Luna trecută în Maramureș au fost făcute controale de către comisarii de la Protecția Consumatorului cu privire la modul de respectare a prevederilor legale în ceea ce privește conformitatea, comercializarea și modul de etichetare al produselor alimentare comercializate sub formă congelată, inclusiv a înghețatei.

La nivel național au fost controlați 675 operatori economici, la 495 (73,3%) din ei constatându-se deficiențe. Potrivit ANPC, a fost verificată o cantitate de aproximativ 64 tone de produse alimentare congelate, din care peste 14,4 tone (22,4%) nu s-au încadrat în prevederile legale privind protecția consumatorilor. În toată țara au fost aplicate 279 de avertismente și 341 amenzi contravenționale în valoare de 1.701.000 lei, pentru încălcarea reglementărilor în vigoare privind protecția consumatorilor.

11,7 % din cantitatea de produse alimentare controlată nu oferea consumatorilor informațiile obligatorii, pe etichetă, menită să le permită alegerea sortimentului dorit, această problemă fiind identificată și în județul Maramureș de către comisarii OPC. Tot în Maramureș au fost constatate abateri de la prevederile Legii nr.363/2007, practici comerciale incorecte, respectiv comercializarea unor produse ce prezintă informații eronate cu privire la natura, compoziția, proprietățile sau modul de fabricație.

O altă neregulă depistată în județ a fost cea legată de nerespectarea condițiilor la depozitarea a alimentelor congelate (a temperaturii indicate de producător, lipsa monitorizării temperaturii de depozitare sau condiții improprii de depozitare).

Maramureșenii sunt sfăltuiți să acorde o atenție sporită condițiilor de depozitare impuse de producător, atât în magazinul de comercializare cât și la domiciliu,  produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată. La decongelare trebuie să prezinte gustul și mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective.

Legea interzice ca produsele alimentare congelate rapid să se recongeleze, acestea trebuind să se prelucreze imediat ce au fost decongelate. Protecția Consumatorului Maramureș atrage atenția maramureșenilor să nu achiziționeze produsele la care se constată existența aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezența de gheață în ambalaj, să acorde o atenție deosebită atunci când cumpără produsele alimentare congelate asupra modului de prezentare a ambalajului.

Nu trebuie cumpărate produse la care se constată că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanș și nu asigură salubritatea produsului. Nu trebuie neglijată data durabilității minimale. Produsele care prezintă data durabilității minimale modificată, depășită sau pe care nu este înscrisă data durabilității minimale trebuie refuzate.

Foarte important este să păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here