VREMEA COVIDULUI – Valea Vișeului și a Ruscovei, în ritmul lor

58

Nu te poti supara pe oameni ca nu se lasa inspaimântati, la tara, ca orasenii prinsi inevitabil in fata televizoarelor. Vorba viceprimarului comunei Repedea, Stefan Grad: “Asa curatenie n-ai vazut tu aici pe terenuri niciodata, câta au facut oamenii de plictiseala!”. O confirma primarul Ioan Turcsin din Ruscova: “M-am luat cu fiul si am facut o curatenie la terenuri ca niciodata. Nu ca n-o faceam, dar am avut timp si rabdare, numai s anu stam in casa…”

Am purces la drum, intr-o dimineata atipica, cu cer senin si cu nori amenintatori, grosi, involburati, ce se reluau ciclic la fiecare câtiva kilometri. Asa a fost Maramuresul: la fiecare 5 minute de condus, alta vreme, ba alta clima! Ba cald sa ramâi in tricou, ba ploaie, ba zapezi pe vârfurile muntilor Maramuresului. Am condus din Baia Mare, pe la Cavnic, pe Valea izei pâna la trecatoarea noastra preferata, de la Strâmtura spre Petrova, apoi am intrat pe zona ucraineana de pe valea Ruscovei.

“Am avut vreo 60 de reveniti din strainatati, i-am monitorizat. Unul singur a plecat inapoi in Franta, are firma si l-au sunat ca e de lucru. Nici un caz nu e aici in zona, inafara celui de la Rona”, spune Ion Petrovai, primarul comunei Petrova, pe care l-am gasit, dupa obicei, pe santier, lucrând. Traversam Leordina, fara a uita sa ne mai minunam incasi inca o data, pâna inteleg cei ce au a intelege, de gara din Leordina, plina ochi cu busteni pregatiti pentru celebra fabrica din Sebes. Localnici ne spun ca e cu tâlc, gara nici nu e chiar asa de plina, ci din zona se pleaca seara cu coloane de camioane, cu destinatia Sebes, iar durerea cea mare a celor care inteleg putin lemnul este ca austriecii nu vor lemn matur, cel de 90-100-120 de ani, ci lemn tânar, la 60-70 de ani! Iar cei care taie noaptea nu au treaba, fie de care vor!

Urmatoarea tinta e in Ruscova, unde primarul Ioan Turcsin spune ca ei au avut alta abordare a crizei COVID. “Nu am ajuns la faza in care sa dam populatiei masti si dezinfectanti, inafara celor trimise de Consiliul Judetean familiilor modeste. Da, când am vazut om pe strada sau la primarie fara masca, le-am dat dintr-ale noastre. |n schimb, am insistat si am reusit sa tinem deschis centrul de permanenta, spre deosebire de alte zone. Acolo am investit, s-a lucrat in centrul de permanenta, cu echipamente, combinezoane, masti, tot ce a fost nevoie am achizitionat. Nu avem nici un caz aici, am avut insa vreo 70 de persoane izolate, reveniti din Anglia, Spania, Italia. Nu au mai plecat.”, spune primarul.

Drumul nostru continua spre celelealte doua comune majoritar ucrainene din zona, nu inainte de a observa ca au inceput lucrarile de reabilitare, largire si asfaltare a drumului judetean ce deserveste pro0babil, ca DJ, cea mai numeroasa populatie din Maramures, de peste 20.000 de locuitori. O situatie foarte diferita, de-a dreptul interesanta, se petrece in Repedea si chiar in Poienile de sub Munte. “Am avut 65 de persoane revenite si izolate, cu tot cu familii au fost 131 de persoane, au iesit din izolare cu bine. Avem un caz de COVID, destul de ciudat. Un om de 73 de ani, cu epilepsie, fara nici un contact cu vreo persoana revenita, familia este inca in izolare, dar nu au nici un semn. A fost dus cu ambulanta la spital, pentru problemele sale, acolo au descoperit si COVID. Dar daca a luat, nu poate fi decât de la ambulanta sau din spital, se intreaba acum toti cei care au facut ancheta epidemiologica. Aici nu avea de unde, n-avem cazuri, familia nu da semne de boala, n-a avut vizite.

În schimb, cei care au revenit din lume, au stat in izolare, sunt gata sa plece inapoi. Nu s-au dus inca, dar alti 30 s-au dus in Germania la sparanghel, atunci când cu scandalul plecarilor din Cluj de la aeroport. Va pleca inca o tura de muncitori la plantat de hamei, acum, vor reveni si la toamna pleaca iar, la culesul hameiului. Dar lumea trebuie sa inteleaga ceva. Oamenii de aici s-au specializat, sunt cautati. Vorbesc de Repedea si de Poienile de sub Munte. Nu e gluma, sunt gata sa vina dupa ei. Dar din asta se si traieste aici. Unii merg la cules de sparanghel, altii ramân acasa si culeg ciuperci si fructe de padure, iar altii sunt specialisti in exploatare de padure. Adica vreau sa spun ca oriunde veti merge la exploatari forestiere in Bistrita, Suceava, in zona dar si la parchetele din jurul Baii Mari, veti vedea, sunt din Repedea sau din Poieni!”, spune Ștefan Grad, viceprimarul comunei Repedea. Și da, confirma si el ca, de plictiseala si ca sa nu stea in casa, oamenii din zona s-au mobilizat exemplar si au curatat terenurile ca niciodata, fie ca vorbim de gradini, pasuni sau terenuri agricole! “Ce-or face in 14 zile de izolare?”, incheie el.

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here