VOT DE IUNIE – Dumbrăviţa şi Groşii Ţibleşului au steme aprobate de Guvern

696

Pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern din data de 21 iunie s-a aflat şi proiectul de hotărâre privind aprobarea stemelor comunelor Dumbrăviţa şi Groşii Ţibleşului din judeţul Maramureş. Conform site-ului propriu, comuna Groşii Ţibleşului este atestată din anul 1594 sub denumirea de TOKEŞ (Groşi) după cum rezultă dintr-un document maghiar existent în Arhivele de Istorie a oraşului Baia Mare “CRONICI MAGHIARE” şi Monografia SZOLNOK DABAKA Vol. VII, Dej 1902.

Potrivit aceleiaşi surse, denumirea de Groşi este legată de existenţa arborilor foarte groşi de ulm, fag, gorun care au constituit multă vreme refugiu şi ascunzătoare pentru cei hărţuiţi de valurile de popoare migratoare care au trecut pe aceste meleaguri. Schimbările politice de la nivelul Transilvaniei s-au făcut în curând simţite şi in localitate, în secolele X-XIII, iniţiând o serie de reconfigurări sociale.

Diverse grupuri etnice din Apus sau Răsărit au început să se stabilească în zonă, bucurându-se de privilegii şi împroprietăriri dictate de cancelariile imperiale. Astfel, primul nobil din comuna Groşii Ţibleşului este Keneze Tudor, urmat de o serie de alte nume şi istorii locale.

Dragos HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here