VIȘEU DE SUS – „Zestrea Strămoșească”, festivalul prin care copiii promovează tradiția (FOTO)

492

Înainte de începerea Postului Crăciunului, la Vișeu de Sus a avut loc Festivalul-Concurs  “Zestrea strămoșească”, organizat de Centrul Școlar de Educație Incuzivă și Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus. Proiectul, dedicat elevilor, a fost inițiat de prof. Irina Năsui și coordonat de director Angela Kolozsvari, prof. Maria Șimon de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă și dr. Anuța Pop, director Centru Cultural-Social.

Manifestarea a fost organizată pe două secțiuni: „Exponate” și „Momente artistice”, cu scopul promovării valorilor patrimoniului material, dar și imaterial.

Sute de elevi și cadre didactice din Maramureșul istoric au căutat în lăzile de zestre și au scos la iveală obiecte vechi, valoroase, care, puse împreună, au dat naștere unei expoziții deosebite, un ‘’mini-muzeu’’ creat de copii, pe care l-au vizitat cei prezenți în număr mare la eveniment.

A urmat apoi un spectacol-concurs de cântece, jocuri și obiceiuri tradiționale, la care au participat: Școala Gimnazială nr. 7 (prof. Nely Radu), Școala Gimnazială Vișeu de Jos(prof. Viorica Galbin), Școala Profesională Vișeu de Sus (prof. Viorica Stremțan, prof. Ioana Tomoiagă), copiii de la Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” (coordonator prof. Maria Timiș), Școala nr. 2 Moisei (prof. Simona Tomoiagă), Școala Gimnazială Crasna Vișeului (prof. Viorica Coroli, prof. Anca Glodean), Școala Gimnazială Leordina (prof. Viorica Ban), Georgiana Cocârcă de la Liceul Tehnologic “Alexandru Filipașcu” Petrova (prof. Viorica Popan), solistele ansamblului folcloric “Vișeul” (coordonator prof. Ioan Bledea), Liceul Tehnologic Poienile de Sub Munte (prof. Maria Veciunca), Liceul Tehnologic Vișeu de Sus (prof. Ana Maria Creța), Liceul Teoretic “George Pop de  Băsești” (prof. Ana Andreica). De asemenea, la eveniment a participat și corul format din eleve ale Liceului Teoretic “Bogdan Vodă”, coordonat de prof. documentarist Gabriela Szerasz de la Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus, eleva Ioana Năsui (Petrova) și ansamblul folcloric “Vișeul” al Asociației Culturale “Între Râuri”, coordonator prof. Ioan Bledea. Juriul a fost format din: muzeograf Iuliu Copândean, prof. Viorica Petrovai, Maria Timiș, prof. Irina  Năsui, prof. Maria Șimon, prof. Corina Șimon și prof. Mirela Simatovici.

“Deși de multe ori se spune că generațiile sunt preocupate doar de dezvoltarea informaticii și tehnicii și nu au interes pentru folclor, tradiții și obiceiuri, pentru modul de viață al bunilor și străbunilor, prin intermediul acestui festival-concurs s-a demonstrat, o dată în plus, că, atât timp cât există părinți, bunici și dascăli care știu, ei înșiși, valoarea tradițiilor și copiii vor ști, nu doar să aprecieze, ci și să păstreze și să promoveze zestrea de valori a neamului românesc”, a spus Anuța Pop, director Centru Cultural-Social Vișeu de Sus.

Liviu Șiman

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here