VIŞEU DE SUS – Meșterii populari, promovaţi de autorităţile locale

1829

Centrul Cultural-Social Vișeu de Sus a inițiat o campanie de repertoriere a meșterilor populari din oraș și a tuturor persoanelor ce, fără a se considera meșteri, practică încă meșteșuguri tradiționale, așa cum le-au învățat de la moșii și strămoșii lor.

Deși zonă urbană, Vișeul are respect pentru tradiții. Există încă femei care știu să țeasă, să coasă cămăși ori pieptare, să confecționeze zgărdane, dar și bărbați care mai știu să mânuiască dalta pentru a îmblânzi lemnul. Unii dintre ei au fost descoperiți și invitați deja să participe la diverse activități culturale, apar în albume de fotografie etnografică, emisiuni, etc. Dar, cu siguranță, sunt încă multe persoane a căror muncă merită promovată, unii dintre ei cunoscând poate îndeletniciri atât de vechi și rare încât generațiile tinere doar au auzit sau citit în cărți despre ele.

Centrul Cultural dorește să le aducă în lumină și în actualitate, cu atât mai mult cu cât anul acesta este Anului european al patrimoniului cultural,  al cărui obiectiv este acela de a încuraja cât mai multe persoane să descopere și să aprecieze patrimoniul cultural. Iar meșteșugurile sunt parte a patrimoniului cultural.

Sub motto-ul ”Vrem să te cunoaștem și să te facem cunoscut”, toți vișeuanii care practică meșteșuguri tradiționale sunt invitați să contacteze Centrul Cultural (menționând: numele și prenumele, adresa, nr. de telefon, e-mail, meșteșugul practicat), fie direct la Muzeul de Istorie și Etnografie (Str. Libertății, nr. 7), fie în mediul online.

Meșterii repertoriați vor avea ocazia să participe la acțiunile culturale și de promovare, materiale foto și video, să-și facă astfel cunoscută munca și să transmită mai departe generațiilor tinere tainele meșteșugurilor.

Anuţa POP

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here