VISE PENTRU 2020 – Autoritățile județene vor zboruri din Maramureș spre Italia, Franța, Anglia și Spania

1079

Zborurile internaționale de linie de pe aeroportul din Tăuții Măgherăuș se amână pentru anul viitor. Finalul de an a adus o nouă cursă charter, de data aceasta spre Egipt, care va deveni operațională din 2020. Până atunci, Consiliul Județean a reamintit celor care au uitat sau poate nu știau că în acest an a alocat 20 milioane lei Aeroportului Internațional „Maramures”. Din acest buget total, 13 milioane lei au fost prevăzuți pentru investiții și 7 milioane lei pentru cheltuielile de funcționare.

Conducerea CJ Maramureș spune că din suma acordată pentru investiții au fost achiziționate echipamentele de securitate necesare, respectiv o freză de zăpadă, un degivror pentru aeronave mari, scări, aer condiționat, dar și alte echipamente necesare specifice, reușind astfel să fie soluționate toate problemele majore de infrastructură. În plus, a fost înființat un serviciu de handling pasageri în cadrul aeroportului, pentru a veni în sprijinul companiilor aeriene, „astfel încât toate procesele ce țin de rezervare, etichetarea bagajelor și procesarea pasagerilor să fie gestionate intern”.

„La finalul acestei toamne s-a reușit și securizarea întregului perimetru al aeroportului, demers necesar în urma adoptării Hotărârii de Guvern prin care un teren a trecut din domeniul public al statului, în domeniul public al județului Maramureș și în administrarea Aeroportului. Anul 2019 a adus pe Aeroportul Internațional „Maramureș” aproximativ 35.000 de pasageri, din care 16.000 pasageri ai curselor charter și restul ai celor interne și speciale. Cel mai mare flux de pasageri înregistrat vreodată pe Aeroportul Internațional „Maramureș” a adus instituției un venit de peste 200.000 de euro”, precizează Consiliul Județean Maramureș.

„A fost un an important pentru Aeroportul Internațional, cu un buget record acordat anul acesta pentru aeroport, respectiv 13 milioane lei pentru investiții și 7 milioane lei pentru cheltuielile de funcționare, sumă cu care am reușit să achiziționăm toate echipamentele absolut necesare pentru deservirea tuturor categoriilor de aeronave”, a arătat Dorin Buda, director al Aeroportului Internațional „Maramureș”.

Buda a transmis un mesaj foarte clar – va transforma în prioritatea instituției și introducerea de curse spre destinații externe, cu precădere spre zonele în care există comunități importante de maramureșeni, respectiv Italia, Franța, Anglia și Spania.

„Începând de anul viitor, prioritatea noastră va fi să reușim să convingem companiile aeriene, în special cele low-cost, să opereze pe aeroportul Aeroportul Internațional. Din discuțiile purtate cu acestea, nu se pune problema profitabilității curselor pe care vor să le introducă de pe aeroportul nostru, a mai precizat Dorin Buda.

Se pare că, în momentul de față, companiile aeriene se confruntă cu o problemă independentă de voința lor, și anume faptul că compania Boeing, cea care produce aeronavele 737 MAX, de mediu curier, și de altfel cele mai uzitate, are pe stoc 400 de aeronave reținute la sol din luna februarie, acestea neputând fi livrate companiilor aeriene. Conducerea aerogării a mai precizat că în procesul de atragere a unor noi operatori, vor fi implicați, direct, începând cu anul viitor, noul manager de Marketing, împreună cu noul director de Dezvoltare al Aeroportul Internațional “Maramureș”, care vor avea ca principală preocupare negocierea cu companiile aeriene, în vederea convingerii lor să opereze pe acest aeroport.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here