VISE MĂREȚE! – Nordul Maramureșului crede în steaua lui!

799

Nu esti maramuresean daca nu stii ce ego si câta ambitie s-a adunat in nordul extrem al Maramuresului, in zona Viseu-Moisei-Borsa. Se simt usor marginalizati, au avut intotdeauna un dram de libertate exact datorita acelei marginalizari geografice, dar trebuie recunoscut: acolo avem cei mai dârji maramureseni! De acolo a pornit revolta catre Sighet impotriva stapânirii rusofone, in 1945, când cu incercarea lui Odoviciuc de a alipi Maramuresul URSS-ului. Acolo a fost spulberata, in 1717, ultima invazie tatarasca, evident cu tot cu trupe imperiale, nu doar de „razasii” lui Popa Lupu Sandru… Revenim si spunem: aici e o incarcatura de ambitie care, daca ar exista in tot judetul, am fi departe!

Cele mai frumoase vise, din pacate nefinalizate, se gasesc la Borsa si dateaza de peste un deceniu si de peste un cincinal, de la caz la caz. Orasul Borsa este aproape netraversabil in luna august si de Sarbatorile de iarna, când vin acasa localnicii din lume. Asa se face ca autoritatea locala a gândit un ambitios drum de centura, ce ar porni din zona fostei primarii, ar trece râul Viseu (facut din Cisla si Viseut) si ar continua asa, pâna in dreptul actualei primarii, ocolind acea crunta intersectie de pe DN 18. E inceput, dar nu e gata. La fel, pârtia olimpica de schi, ce dateaza de pe vremea când ministru al turismului a fost Dan Matei Agaton, Adica de prin 2002!! El a dat OK-ul pârtiei, care nu e functionala nici acum, desi are asa, de parada, o telegondola pusa in vazul lumii. Ei, la asemenea ambitii, de ce s-ar lasa vecinii mai prejos??

La Moisei, primarul Toader Stetcu are chiar un el de ambitie personala de a ajunge Borsa. Nu demult, a reusit sa smulga, prin lupta dreapta, adica prin instanta, un intreg cartier Borsei! Acum, lucreaza la statutul de statiune climaterica, la un centru de recreere si baza turistica lânga manastire, ba, mai nou, la o pârtie de schi!!

Am urmarit sa le fac oamenilor apa, au fost probleme anul acesta, au secat foarte multe izvoare. Am gasit altele, le-am captat, lucram sa asiguram apa tuturor. A fost un an problematic. A crescut consumul, sunt sarbatori, turisti multi… Dar pentru 2020 avem proiecte serioase, majore. Am vorbit recent cu presedintele partidului, l-am felicitat pentru functia de secretar de stat, am fost chemat la Bucuresti la ministrul Fondurilor Europene pentru complexul turistic de la manastire, dar mai am un proiect frumos. Pe Valea Secaturii, o investitie de doua milioane de euro. Dar mi s-a cerut si sa pregatesc niste proiecte de valoare mai mare, un investitor din Anglia e interesat de zona. Vom alege un loc pentru o pârtie de schi, aduc un specialist si alege din 2-3 variante la dispozitie. Sa fie o pârtie adevarata. La acest moment, in Moisei avem vreo 700 de locuri de cazare. Dar am mai gasit un partener ce ar face in zona un hotel mare, cu 150 de camere. Moiseiul se dezvolta neasteptat de bine. Se inaugureaza vechiul local de legenda, „Capra Neagra”, arata excelent, am fost sa vad. Nu se gaseste asa ceva in Maramures. Si specialisti in arta culinara au! E o investitie de vreo 10 milioane de euro! Dar acelasi investitor, un localnic ce are muncitori in strìnatate, mai face un hotel cu 150 de locuri la baza Pietrosului Rodnei, se lucreaza, intr-un an va fi gata! Cu pescarie, bazin de inot. Si fratele lui investeste, are pensiune”, spune primarul Toader Stetcu.

In imediata vecinatate, la VIseu, se pregateste ceva si mai maret insa! Primarul Vasile Coman visa demult la proiect, acum el este pe hartie, schitat si asteaptaun moment potrivit sau linia de investitii potrivita!

Lucram acum la poduri si podete, in urma calamitatilor din acest an. {i facem proiecte, ca sa avem o expunere financiara cât mai mica anul viitor. La fel, lucram pe drumul de Valea Vinului, dar depinde de climatul politic. De facut, il facem. Dar pentru anul viitor avem in plan un aeroport! E un aeroport cu pistade 1000 de metri lungime, pentru avioane usoare. N-am vorbit mult despre el, nu stiam daca se poate sau nu. Am facut studii, ridicari topo, harta vânturilor. Acum stim ca se poate.Va fi un heliport balizat, va fi folosit si pentru spital, situatii de urgenta. Am identificat terenul, pentru avioane si pentru elicoptere, in Viseul de Mijloc. Cu aceiasi specialisti am discutat si despre un heliport pentru elicopter SMURD deasupra spitalului, pe corpul de cladire actual nu se poate, nu e construit asa. Dar avem in plan inca un corp de spital, pe acela il vom face din start asa incât sa permita aterizarea elicopterelor. Noi am avut odinioara aici un aeroport mic, pentru avioanele cu ingrasaminte. Acela e locul, avem proiectul, urmeaza evaluari, cumparari de terenuri unde si daca e cazul. Dar il vom face, va ajuta si turismul”, spune primarul Viseului, Vasile Coman.

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here