EXCLUSIV AxaNews.ro – VIITORUL FOTBALULUI – Petre Stan, urmașul lui Hagi în Maramureș. Coincidențele sunt incredibile (VIDEO ȘI GALERIE FOTO)

1323

Ne tot plângem că fotbalul românesc nu trece prin cea mai bună perioadă a sa, însă majoritatea vrea performanță din prima, fără să se gândească că o nouă Generație de Aur trebuie să fie pregătită încă din juniorat. Nu este cazul lui Gică Hagi, care a reușit să facă istorie cu al său Viitor Constanța.

Avem, păstrând proporțiile, o astfel de situație și în Maramureș. Petre Stan investește în noua generație de fotbaliști, înființând Viitorul Sighetu Marmației, iar rezultatele s-au concretizat în 16 cupe câștigate într-un an și jumătate.

# Cel mai mare angajator din Vadu Izei
Petre Stan conduce o societate comercială cu sediul în Vadu Izei, care este, de altfel, cel mai mare angajator din comuna aflată în vecinătatea municipiului Sighetu Marmației. Firma are peste 200 de angajați și are o mulțime de puncte de lucru în țară, începând cu Baia Mare și continuând cu București, Constanța, Timișoara, Oradea sau Botoșani. Are peste o sută de colaboratori, principalul fiind cel mai tare brand în domeniul bricolajului din țară.

“Confecționăm scaune, canapele, colțari, tabureți. Este o afacere de familie, începută de soacra mea. Nu este ușor să fim la înălțime, însă ne străduim, iar rezultatele se văd”, a explicat Petre Stan, cu domiciliul în Vadu Izei.

# Meciul împotriva Stelei, o amintire pentru toată viața
Petre Stan a început să practice fotbalul de la vârste fragede, la Școala Sportivă Sighetu Marmației, de la 8-9 ani până la 18, după care a plecat pentru o perioadă de patru ani în Franța. A evoluat acolo la echipe din Liga 4. Odată întors în țară, Petre a intrat în lotul echipei Avântul Bârsana. A trăit momente de neuitat la inegalabilul meci cu Steaua București, din septembrie 2013.

“A fost o senzație de neuitat pentru mine. Nu țin minte să fii alergat mai mult în toată viața mea și să ating mingea atât de puțin, pentru că asta era situația (n.red. – și râde). Am simțit că jucăm fotbal cu adevărat, este efectiv de povestit nepoților. Nu am făcut schimb de tricouri la acel meci, însă a venit domnul Duckadam în Bârsana după aproximativ o lună și ne-a dăruit. Am înțeles că au fost darul lui Gigi Becali”, a relatat, pentru AxaNews.ro, Petre Stan.

# 16 cupe într-un an și jumătate
În anul 2017, el s-a gândit să se implice și în marea sa pasiune – fotbalul. Însă, nu a țintit la susținerea unor echipe mari, ci a dorit să investească în viitorul sportului-rege.

“Am înființat echipa Viitorul Sighetu Marmației în 31 octombrie 2017. A început ca o glumă. Am făcut echipa în asociere cu Cipri Sima, cel care este antrenorul echipei. Am zis că vreau să fac ceva pentru copii, nu pentru mine. Am dorit să le ofer copiilor ceea ce noi nu am reușit să avem noi când am fost de vârsta lor și încercăm să le oferim tot ceea ce oferă un club profesionist. Am dorit să aducem cât mai mulți copii către fotbal. În prezent, avem numai copii de la cinci – șase ani la 12-13 ani. Avem 60 de copii, din care 40 sunt legitimați. De atunci, am reușit să cucerim 16 cupe la competițiile destinate acestor categorii de vârstă. Spre exemplu, am obținut locul 2 pe Maramureș la grupa 2007. La grupa 2008, cred că tot acolo ne încadrăm, la locul 2. La grupa 2006 am decis să ne încadrăm, să le dăm jocuri la copii. Am participat la o competiție în Mangalia, unde am jucat împotriva unor echipe cu vechime și renume în țară. Au avut echipe FCSB, Craiova, Galați sau Călărași. Am reușit să facem 1-1 cu echipa FCSB-ului. Grupa 2010 a obținut locul 4 pe țară, în timp ce grupa 2007 s-a clasat pe locul 8 din 16, în condițiile în care noi suntem foarte noi în domeniu”, a detaliat Petre Stan.

# Copii talentați, de perspectivă
Președintele clubului Viitorul Sighet spune că a dorit să investească în acest sport și pentru că majoritatea copiilor stă cu ochii ațintiți în gadget-uri și uită să facă și mișcare.

“Părinților le-am spus încă de la început. Să își aducă copiii pentru sport, nu neaparat pentru performanță, nu că nu mi-aș dori. Am făcut asta și pentru fiul meu, și el face sport, și el este în echipă (n.red. – se numește Ianis, exact ca și fiul lui Hagi, președintele Viitorului… Constanța). Avem copii buni, și la 2008 și 2009. Spre exemplu, avem un copil din 2008 care s-a transferat la Luceafărul Cluj, în colaborare cu Universitatea Cluj, Robert Rusneac îl cheamă. Este un copil de mare perspectivă. În orice caz, noi așteptăm cât mai mulți copii la echipa noastră. Nu facem diferențe între ei. La antrenamente orice copil este binevenit. Sigur, la meciurile oficiale, acolo trebuie să fim realiști și să facem o selecție. Cei mai în formă joacă. Sunt foarte mulțumit de ceea ce am realizat în timpul scurt de când funcționăm. Sigur că ambițiile sunt în creștere”, a explicat Petre Stan.

# Competiții în străinătate
Viitorul Sighet trăiește și la nivel internațional. La începutul verii, micii sportivi vor merge în străinătate, unde vor avea competiții.

“Avem, în perioada 3-7 iunie, competiții în Austria și Slovenia. Sigur că avem și sponsori, însă părinții contribuie, însă la indemnizația antrenorului. Avem noroc că suntem sprijiniți de cei de la ITPF Sighetu Marmației, acolo putem să facem antrenamente. Momentăm ne axăm numai pe copii. Așteptăm și pe cei din Sighetu Marmației, și pe cei din Vadu Izei, să ni se alăture. Mișcarea, sportul sunt mult mai utile pentru dezvoltarea copiilor”, a conchis Petre Stan.

Cătă ȚINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here