VIEŢI SALVATE DUPĂ MOARTE – Baia Mare, centru regional în prelevarea de organe

350

Prin intermediul Spitalului Judeţean “Constantin Opriş”, Baia Mare a devenit un veritabil centru regional, în nord vestul ţării, pe segmentul prelevării de organe. Acest program de transplant s-a dovedit a fi extrem de eficient. Datorită lui o mulţime de vieţi au fost salvate.

Mai precis, în cursul anului 2018, în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare au avut loc prelevări de organe de la 13 donatori în moarte cerebrală. S-au prelevat următoarele organe: rinichi – 26; ficat – 11; plămân – trei; cord – două; os, ţesut – unu; piele – unu; cornee – unu. Trebuie menţionat faptul că, în Baia Mare, s-au prelevat organe şi de la victime ale unor evenimente nefericite produse în judeţele vecine.

Care este procedura în astfel de situaţii

Declararea morții cerebrale este un proces tratat cu maximă responsabilitate și profesionalism. Criteriile de diagnostic pentru confirmarea morții cerebrale presupun mai multe investigații de specialitate. Examinările se repetă la un interal de şase ore, acest interval crescând în funcție de vârsta pacientului (cu cât vârsta este mai mică, cu atât intervalul de timp între cele două examinări este mai mare).
Activitatea de prelevare și transplant se realizează în scop exclusiv terapeutic. ”Prelevarea de organe, țesuturi și celule de origine umană si transplantul acestora se realizează exclusiv în scop terapeutic și în mod gratuit, fără foloase materiale. Există o mare preocupare pentru donarea de organe, deoarece sunt persoane a căror unică șansă la viață este transplantul, iar un singur donator poate salva chiar cinci vieți. Astfel că, la nivelul Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare există echipe medicale pregătite pentru aceste activități”, a explicat dr. Vasile Pop, managerul interimar al unității medicale.

O echipă de profesionişti

Un caz cutremurător a avut loc în 25 noiembrie. Atunci, un bărbat în vârstă de 34 de ani din Borşa a fost victima unui accident de circulaţie în oraşul natal. Familia tânărului și-a dat acordul pentru donarea ficatului, rinichilor, cordului şi plămânilor. Ficatul şi inima tânărului din Borșa au ajuns la Bucureşti, rinichii la Cluj-Napoca şi plămânii în Olanda.
“Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș din Baia Mare este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe. La nivelul unității medicale, conform legislației, există un coordonator intra-spitalicesc de transplant, dr. Stoicovici Adriana, medic șef secție ATI și un Key Donation Person (KDP) – dr. Andrei Mureșan, medic primar ATI. Înlocuitorii acestora sunt dr. Victor Bărbuș – medic specialist ATI, respectiv dr. Felicia Șerban – medic primar ATI”, au explicat reprezentanţii Spitalului Judeţean Baia Mare.

Organele şoferului din accidentul de la Iapa au fost prelevate

Ultimul caz de prelevare de organe a avut loc zilele acestea. În seara de sâmbătă, un tânăr în vârstă de 19 ani din Săpânţa, Gigi Z., aflat la volanul unui autoturism, a pierdut controlul acestuia şi s-a izbit violent de o autoutilitară, în cartierul sighetean Iapa. În urma impactului, un pasager de 18 ani, tot din Săpânţa, Teo P., a decedat. Conducătorul auto şi ceilalţi trei pasageri au fost transportaţi la Spitalul Judeţean. Din păcate, şoferul a intrat în moarte cerebrală. În urma discuţiilor purtate cu medicii, familia a decis să îşi dea “ok”-ul în ceea ce priveşte prelevarea de organe.
“Joi am avut o prelevare de organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală. Ficatul ajunge în Bucureşti, rinichii în Cluj, iar cordul în Germania”, a declarat, pentru reprezentantul AxaNews.ro, Vasile Pop, managerul interimar al Spitalului Judeţean “Constantin Opriş” Baia Mare.

Cătă ŢINEGHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here