VICTIMĂ A ABUZURILOR AUTORITĂȚILOR – Greva foamei în fața Primăriei Baia Mare

427

Un bărbat din Satu Nou de Sus a intrat în greva foamei după ce a pierdut un proces cu Primăria Baia Mare. Obiectul procesului se află în Satu Nou de Sus, ce aparține de primăria Baia-Sprie. Totuși, în mod paradoxal, el a fost dat \n judecată de Primăria Baia Mare.

Gheorghe Lupan spune că nu înțelege cum are primăria Baia Mare atribuții în Satu Nou de Sus, care aparține de Baia Sprie, din punct de vedere administrativ. Totul a început de a construcția unui gard, de către părinții lui, în urmă cu câțiva ani. Părinții omului au murit între timp, însă necazurile lui abia a început. „Primăria din Baia Mare m-a dat în judecată pe mine, Lupan Gheorghe, că am făcut un zid de beton. Un gard, pe proprietatea mea. De fapt, a fost făcut de părinții mei, în spatele casei, eu sunt moștenitorul. Părinții mei au murit acum câțiva ani, dar vecinul meu mi-a făcut plângere că eu aș fi făcut acel zid fără autorizație”, începe el.

În urma reclamației făcute de vecin, a primit o amendă, însă surpriză, amenda venea de la Poliția Locală Baia Mare. „Mă întreb cum, pentru că Satu Nou de Sus aparține de Baia-Sprie, nu de Baia Mare”, mai spune omul.

Astfel, s-a prezentat la sediul Poliției Locale, unde, spune el, nu a făcut contestație scrisă, dar a precizat, verbal, că nu o va plăti, nefiind o instituție în măsură să-l amendeze. „Mă întreb cu ce drept au intrat pe pământul meu, au făcut poze. Mi-au dat o amendă de 1000 de lei, am fost la Poliția Locală și am contestat-o verbal. Le-am spus că nu o plătesc. Le-am arătat hârtiile pe care le aveam de la părinții mei. Apoi m-au chemat în instanță. Am câștigat în prima fază, dar au venit cu o hârtie de mână în care scria că acolo este UAT Baia Mare. Au făcut recurs și au câștigat. Acum urmează să iau legătura cu avocatul să vedem ce e de făcut mai departe”, a mai arătat el.

În mod paradoxal, dacă ar respecta hotărârea instanței, aceea de a dărâma gardul în termen de 90 de zile și, apoi, ar vrea să reconstruiască altul conform cerințelor, cu autorizație, el ar trebui să solicite Primăriei Baia-Sprie autorizația de construire. Totuși, în instanță se luptă cu Primăria Baia Mare.

Iar Poliția Locală Baia Mare nu se dezminte. Omul a încercat să protesteze în fața primăriei, purtând o pancartă pe care scria „Greva foamei”. Surpriză însă, vajnicul portar, angajat al Poliției Locale, i-a cerut omului, insistent, să plece, pentru că „nu are autorizație pentru grevă și se află pe domeniul public”.

Greva foamei este o formă de protest care are ca scop obținerea rezolvării anumitor revendicări. Nu este reglementată de vreo lege anume.

Așteptăm reacția conducerii Primăriei Baia Mare cu privire la acest caz. Totodată, ne întrebăm (retoric) de ce trebuie să se ajungă la această formă disperată de protest pentru a fi rezolvate cazuri absurde, cum este cel de față.

Angela SABĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here