VIAŢA LA -19 GRADE – Poveşti din Maramureşul îngheţat (GALERIE FOTO)

4164

V-aţi întrebat cum ar fi să fie mereu iarnă, vreo patru luni în şir? Iar atunci când ieşiţi afară, să vedeţi numai zăpadă, atât cât îţi permite privirea? Ei bine, despre asta este vorba la înălţime. La înălţimea munţilor pe care îi are Maramureşul. Şi ce reper mai grozav putem avea decât staţia meteo de pe Vârful Iezer.

Oana Steiszner este meteorolog de ani buni. Ea petrece mult timp acolo, sus, pe munte, unde liniştea de iarnă este solidară cu hibernarea urşilor. Însă, asta nu este neaparat un avantaj. Când taci singur, într-o lume neştiută, timpul trece mai greu decât ţi-ai putea imagina. Din fericire, meteorologii de la Iezer se au unii pe alţii.

Sărbători la staţia meteo

În urmă cu câţiva ani de zile, doi meteorologi au fost răniţi de o avalanşă. Urcau sau coborau către Iezer. Însă, acest lucru contează mai puţin. Ideea este că a fi la înălţime nu înseamnă, neaparat, că totul este grozav. Aceşti oameni petrec săptămâni întregi pe munte pentru a oferi acele date importante care alcătuiesc ceea ce numim, astăzi, prognoza meteo. Oana s-a obişnuit deja. E la Iezer de dinainte de Crăciun. Aici şi-a petrecut atât Naşterea Domnului, cât şi trecerea dintre ani. Însă, are un sentiment de satisfacţie în voce. E mulţumită de munca ei şi de peisajele pe care le vede. Asta, cu toate că mercurul din termometre are, mereu, tendinţa să îi dezamăgească aşteptările, iar pe timp de iarnă, să coboare la un nivel insuportabil pentru mulţi. Au fost şi -19, au fost şi -24 grade, dar cine să ţină socoteală naturii? A supravieţuit alături de colegii săi de la staţia meteo Iezer, cea care dă vremea exactă din estul Maramureşului.

Viaţă de iarnă, la peste 1.800 metri altitudine

Zilele frumoase, cu zăpadă cât vezi cu ochii, oferă o imagine magnifică. Iar Oana ştie, meteorolog fiind, că, oricând, poate veni o furtună de zăpadă pe munte. Vânt puternic care spulberă zăpadă, aşadar viscol puternic sau chiar avalanşe. Ele sunt, însă, cumva, la ordinea zilei. “Stăm la căldură atât cât putem. Facem raportări din oră în oră. Am avut şi -19,2 grade. (n.red. – la ora discuţiei noastre, tocmai coborâse mercurul de la -13 la -14,2 grade). Stratul de zăpadă îl măsurăm după ce facem un calcul, o medie. Sunt nişte operaţiuni pe care le facem. Vântul a prezentat intensificări zilele trecute, ne putem aştepta oricând să se repete fenomenul. Viscolul are darul de a-ţi muta zăpada de sus în jos şi invers. Aici ne-am petrecut Crăciunul şi Revelionul. A fost primul meu an în care am făcut asta. Ne-am colindat şi am ciocnit un pahar de şampanie aici, la înălţime (n.red. – 1.825 metri altitudine). Ne-am obişnuit cu pustietatea. Ne mai uităm la televizor. În noaptea de Revelion, am avut nişte turişti ucraineni, care s-au cazat în cabana aparţinând Parcului Naţional Munţii Rodnei. Am avut şi polonezi care au venit pe aici”, a relatat, pentru AxaNews.ro, Oana Steiszner, meteorolog la staţia meteo Iezer.

Staţia meteo, “acasă” pentru iarnă

La staţia meteo Iezer sunt condiţii de a trăi luni de zile. Pare un mic exerciţiu de supravieţuire în condiţii extreme. Meteorologii sunt trimişi aici pentru a trimite informaţii către Agenţia Naţională de Meteorologie (ANM), dar au şi cum să supravieţuiească la temperaturile extreme de afară. “Facem observaţii, bineînţeles, pentru că aceasta este natura muncii noastre. Trimitem datele către ANM, conform procedurii. Însă, atunci când este ger, rămânem înăuntru. Nu are sens să ieşim. Avem provizii de mâncare, dar şi lemne de foc. Aici trăim în perioada aceasta. Avem patru camere, bucătărie şi două băi. Aceasta este casa noastră în perioada în care ne desfăşurăm activitatea”, a mărturisit Steiszner.

Echipamentele de protecţie, extrem de importante

Însă, maramureşenii ştiu să supravieţuiească la temperaturi negative. Ba realmente ştiu să o facă din plin. La distanţă de Iezer, în Pasul Prislop, moroşenii, alături de prieteni din judeţele vecine, au întins o superpetrecere la celebrul deja minus 19 grade. Aţi fi surprinşi să aflaţi că anul trecut au participat sute, iar anul acesta, numărul a crescut. Atenţie, în ger! Şi sub Prislop. În weekendul 5-6 ianuarie, în Pasul Prislop este distracţie mare. “-19 grade? Am prins şi -24 grade! Nu este nicio problemă, atâta vreme cât te mişti! Poţi să supravieţuieşti foarte uşor la temperaturile astea, dacă ştii cum să te îmbraci. Îţi iei pe tine o geacă groasă şi un echipament de ski. Porţi bocanci, celebrii boots. Varianta profi ajunge undeva la 1.500 de lei, însă există varianta mai simplă, mai puţin costisitoare. Acei boots cu care megi pe placă, dacă vrei”, a explicat, pentru AxaNews.ro, Sorin Apostol, un borşean iubitor de munte.

Consumi calorii… la rece!

În acest weekend, sute de oameni au venit în Pasul Prislop. I-au acompaniat doi DJ (DJ vine de la disk jockey, nu de la drum judeţean, de data aceasta). A fost muzică, distracţie şi nişte întăritori pentru organism. Nu vă gândiţi la alcool. Alcoolul, eventual, vă pune puţin pe lista celor care vor să se distreze, că-i musai. “Este un eveniment al celor de la Winter Tour. Au adunat oameni. Mulţi au venit dinafara judeţului pentru acest eveniment. Regula este simplă. A trebuit să suporţi temperaturile negative şi te distrezi. Te-ai putut da cu placa ori cu sania, întrucât am avut nocturna. Ideea este că suntem cu toţii aici. Evident, fiecare participant a trebuit să aibă un echipament adecvat. Costumaţie de ski, la fel, încălţăminte adecvată şi, să mă ierte doamnele, a fost necesar să consumi grăsimi. La frig, corpul uman consumă multă grăsime. Aşadar, pentru a produce căldură, un corp a trebuit să fie bine alimentat. Cel mai mare procent de grăsimi îl eliberezi prin mişcare şi sute de oameni au ales metoda noastră. Întotdeauna, pe munte, este important să ai un termos cu ceva cald, căciulă, mănuşi şi fular. Este ceva mai neconvenţional ceea ce am făcut noi, însă, până la urmă este iarnă şi trebuie să o facem să merite”, a mărturisit maramureşeanul Sorin Apostol.

Cătă ŢINEGHE

24 COMENTARII

 1. Cazarea turiștilor la Cabana de cercetare Iezer aflată în gestiunea Administrației Parcului National Muntii Rodnei, de către angajații Stației Meteorologice Iezer este ilegală fara acordul Dministrtiei Parcului. De asemenea taxele de cazare pentru turisti la statia Meteo Iezer sunt ilegale.

 2. Au si aparut “haters”… Aici e Maramures. In primul rand suntem oameni. Nu de alta dar apoi tot noi ne suparam ca ne catalogheaza unii si altii…. Sa traim si sa avem un an nou fericit ! La multi ani !

 3. Corect Oana . Nu te cunosc , dar iti dau dreptate . Claudiu vorbeste doar ca sa apese si el niste taste. Sau a dormit cu capul pe nu stiu ce Legi.
  Aloooooooo!
  Nea balamuc? du te te rog frumos de aici ca atitudinea ta beligeranta ,fiindca in comparatie cu angajatii de la statia meteo de acolo denotă ca tot ce scrii tu in comentariul tau da dovada ca esti …” NAIV”
  Du te ba dracu de IDIOT. eu zic ca ei rup si bilete la turisti ca in autobuz .
  Gaseste ceva mai stupid sa faci cum ar fi sa votezi cu PSD .

 4. Buna ziua,
  Unde este aceasta statie meteorologica de pe varful Iezer? Eu nu am vazut-o niciodata si umblu prin Rodnei de peste 15 ani. Dar varful Iezer?

  • Aveti dreptate e gresit spus “Vf. Iezer” . Nu exista aceasta denumire in Rodnei. Statia meteo se afla in apropiere de lacul Iezer, de sub Vf. Pietrosu. Daca spuneti ca nu stiti de ea, inseamna ca nu ati umblat suficient pe acesti munti.

   • Pai cum sa stiu de ea daca nu exista nici un varf Iezer (care ea este situata, din ce scrie articolul.. pe acest varf)? In fine, am vrut numai sa subliniez faptul ca inca din primul paragraf se transmit informatii gresite. Atunci eu ca cititor (montaniard fiind, si stiu exact unde se afla statia meteo) de ce as citi mai departe acest articol?

    • Conform Instituţiei Prefectului Maramureş, există Vârful Iezer. În plus, s-a împământenit denumirea. Sunteţi invitat să parcurgeţi textul. Probabil vă va schimba opinia. Pe principiul dvs, dacă Iezer nu este vârf, nu citiţi textul? Mi se pare cel puţin absurd! Vă mulţumim pentru părere şi vă aşteptăm să ne citiţi în continuare. Montaniard fiind, nu cred că ar trebui să vă opriţi la primul obstacol.

     • Am notat. Voi comunica Instituţiei Prefectului. Care sunt celelalte erori care au făcut reportajul de doi lei? Vă rog, de asemenea, punctual vă rog, să ştim să remediem multitudinea de erori pe care le pomeneaţi.

  • Domnule Iuşan, atunci când un material conţine declaraţia dvs, în calitatea pe care o aveţi, nu mai este de doi lei? Înţeleg că aveţi chestiuni personale de împărţit, fapt care vă face, probabil, subiectiv. Altminteri, vă mulţumim pentru opinie! Fie ea negativă!

    • Referitor la Vârful Iezer, Instituţia Prefectului comunică informaţii în acest fel. Probabil că este greşit, fapt pe care nu aveam cum să îl ştim, însă în scriptele oficiale aşa ni s-a comunicat. Nu suntem Mafalda să le ştim pe toate. Care sunt celelalte inadvertenţe? Concret. Punctual. Pot să vă accept opinia împotrivă, cu toate că aţi catalogat un reportaj drept “articol de doi lei”. Aştept o opinie concisă, pentru că, având tot respectul, nu am înţeles foarte multe din punctele dvs de vedere precedente. În continuare, vă accept opinia, cu toate că aţi făcut nişte aprecieri jignitoare. Însă, noi suntem deschişi şi la critici, aşa că nu vă purtăm pică. Ba chiar apreciem atunci când ne oferiţi informaţii utile. Vă mulţumim că ne citiţi şi aşteptăm în continuare opiniile dvs sau informaţiile dvs.

 5. Simple minciuni ale domnului Iusan. Este o promlema a lui personală. El în Pietrosul Rodnei nu a mai fost de cel puțin 8 ani. Probabil când stă cu amicii sai la un șpriț ,mai aude cate o bârfă.. Așa e în viața,..pe unii îi macină prea mult gelozia .Borsenii știu ce fel de om este și nu-l bagă în seama.

  • Domnul Istrate cu fiu braconier, rezervatia Pietrosu Mare e o zona unde merg des, însă in caldarea Iezerului unde activat dumneavoastra nu am fost de luni bune cand m-m întâlnit cu braconieri cazați de dumneavoastra si distinsa meteoroloaga rodneanca Oana.

  • Domnule Istrate, sporturile sunt specifice Stației Meteo Iezer si va rog nu generalizati la alții. Din pacate cazurile ilegale in statia meteo aduce beneficii financiare angajaților dar impact negativ asupra faunei locale, asa cum s-a mediatizat anii trecuți. Din surse interne stiu ca se obțin bani frumoși pentru cazare in Stația Meteo.

 6. Domnul Istrate cu fiu braconier, rezervatia Pietrosu Mare e o zona unde merg des, însă in caldarea Iezerului unde activat dumneavoastra nu am fost de luni bune cand m-m întâlnit cu braconieri cazați de dumneavoastra si distinsa meteoroloaga rodneanca Oana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here