VIAȚA DUPĂ TASTATURĂ – Șantajul, ameninţarea şi hărţuirea, problemele cu care se pot confrunta elevii

219

Polițiștii maramureșeni le transmit elevilor să nu se expună și să trimită fotografii compromițătoare pe rețelele de socializare. Salvează mesajele şi capturile de ecran! Ele sunt folosite de poliţişti în probarea activităţii infracţionale!

„Majoritatea tinerilor reuşesc, uneori, să facă în mediul online ceea ce nu reuşesc în viaţa reală. Depăşirea pragului inhibiţiilor, mesajele pe care le transmit sau fotografiile în care apar în ipostaze indecente îi pot transforma în scurt timp în victime.

Cine se poate ascunde în spatele monitorului sau ecranului? Persoanele online nu sunt întotdeauna  ceea ce pretind că sunt! Prietenii virtuali pot avea intenţii ascunse şi dincolo de cuvintele de apreciere pe care le tastează îşi urmăresc scopul: de a obţine bani sau materiale video cu conţinut sexual explicit, cu care şantajează ulterior victimele.

Infracţiunile ce derivă din aceste demersuri şi cărora le pot cădea uşor victime, chiar şi cei mai experimentaţi tineri, sunt şantajul, ameninţarea şi hărţuirea, iar cei care le comit îşi pot pierde libertatea”, arată IPJ Maramureș.

Toate aceste lucruri au fost discutate de către poliţiştii specializaţi în analiza şi prevenirea criminalităţii, cu elevi de gimnaziu şi liceu de la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”, Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” şi Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu”. Activităţile pentru informarea tinerilor cu privire la pericolele care se pot ascunde în mediul online vor fi continuate pe parcursul întregii săptămâni.

Dragoș HOJDA

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here