VESTE BUNĂ – Centrul de Radioterapie a Spitalului Județean Baia Mare, pe ultima sută de metri

824

Centrul de Radioterapie de la Spitalul Județean de Urgență„Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare se deschide la începutul lunii viitoare. Managerul interimar, Vasile Pop, a anunțat căinvestiția de aproximativ cinci milioane de euro este aproape de final.

Zeci de bolnavi maramureșeni și nu numai, care suferăde diferite forme de cancer, vor avea posibilitatea săfacătratament în Baia Mare, la Spitalul Județean, dupăinaugrarea Centrului de Radioterapie, ce va avea loc la începutul lunii octombrie. „A fost un efort deosebit din partea Spitalului și a Consiliului Județean, care ne-au ajutat săfacem acest centru de radioterapie”, a precizat Vasile Pop, managerul interimar al unității medicale.

Centrul de Radioterapie are deja un accelerator, care este montat și se aflăîn probe. „Practic, este gata în proporție de 90-95%. Urmeazăsămai primim un accelerator și un aparat de brahiterapie și intenționăm ca la începutul lunii octombrie sădeschidem oficial Centrul de Radioterapie”, a mai spus managerul interimar.

Vor lucra medici cu experiență, dar și tineri. „E nevoie și de oameni ponderați, cu experiență, dar și de tineri, care vin cu mult curaj”, a mai arătat medicul.

Centrul va avea trei radioterapeuți, 10 asistenți de radioterapie și doi fizicieni, iar echipa se va putea completa, pe măsurăce noi aparate vor fi date în folosință.

Întreaga investiție se ridicăla cinci milioane de euro și a fost acoperitădin mai multe surse.   „Construcția a fost din fonduri proprii și de la Consiliul Județean, iar pentru  dotare, s-au alocat bani de la Ministerul Sănătății, prin Banca Mondială”, a mai spus managerul interimar.

Tot mai multe persoane, afectate de cancer

Înființarea Centrului de Radioterapie la Spitalul Județean este justificatăprin numărul tot mai mare de bolnavi care suferăde diferite forme de cancer, radioterapia fiind una din formele de tratament necesare în aceste afecțiuni. „În ultimii ani a crescut îngrijorător de mult numărul de bolnavi cu neoplazii (cancere de toate tipurile). E adevărat că, înainte, și punerea diagnosticului de cancer se făcea mai dificil. Acum, existămijloace de investigații de înaltăperformanță”, a mai explicat el, vorbind despre rezonanțămagneticănucleară(RMN), tomografie computerizată, sau PET-CT, care este ultima noutate în domeniul neoplaziei și care poate pune în  evidențătumori foarte mici. „La tomograf se vede tumora dacăare de la un centimetru în sus, la RMN se vede sub un centimetru, iar la PET CT se vede chiar dacăe cât un bob de piper. Datorităacestor mijloace de investigații, diagnosticul se poate pune mult mai repede și durata medie de viațăa bolnavilor a crescut”, a mai explicat dr. Vasile Pop.

De asemenea, a mai arătat el, existăși foarte multe persoane tinere care sunt afectate de diferite forme de cancer mai ales în sfera ORL, însăși numărul cazurilor de cancer de colon a crescut îngrijorător de mult.

Radioterapia este una din formele de tratament pentru cancer, afecțiune pentru care tratamentul este multimodal. „Existătratamentul chirurgical, prin radioterapie și oncologic, care poate săfie cu chimioterapie, imunoterapie. Totul se face pentru ameliorarea și îmbunătățirea stării bolnavilor de cancer”, a mai arătat dr. Vasile Pop, manager interimar a Spitalului Județean din Baia Mare.

Investiții majore la blocul Operator

Blocul operator al spitalului va fi modernizat cu investiții de aproximativ șapte milioane de euro. „Suntem în procedurăde achiziționare de aparate pentru blocul operator și serviciul de Terapie Intensivă. Blocul operator va fi dotat cu tehnicămedicală: laparoscoape, ecografe de ultimăgenerație, mese operatorii, lămpi și instrumentar medical, aparate de anestezie, de ultimăgenerație”, a explicat el.

Achizițiile vor începe din luna octombrie, astfel căîn următoarele luni, acestea vor fi aduse la spital. „Este un efort bugetar fantastic, dar scopul nostru este îmbunătățirea condițiilor de terapie, tratament și confort a bolnavului”, a mai arătat medicul Vasile Pop.

Spitalul din Baia Mare a fost, în ultimii ani, într-o permanentămodernizare și îmbunătățire a serviciilor medicale.

 

Angela SABĂU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here