VERIFICĂRI – Primăriile din Maramureș nu se obosesc să reclame prezența ambroziei

154

Primarilor și secretarilor de primării din județ le-au fost reamintite zilele trecute măsurile prevăzute de legislația în vigoare pentru limitarea ariei de extindere, combatere și distrugere a ambroziei. Problemele legate de această plantă au fost discutate recent la una din ședințele care au avut loc la Prefectura Maramureș.

Numai că, deși ambrozia este peste tot în Maramureș, primăriile nu  își dau interesul pentru distrugerea acesteia. Din cele 76 de unități administrativ-teritoriale, doar una singură, Mireșu Mare, a reclamat prezența ei, potrivit informațiilor furnizate de către Virgil Țanțaș, directorul Direcției Județene pentru Agricultură Maramureș.

“Noi am făcut adrese la toate primăriile, dar numai una singură a identificat ambrozie pe teritoriul său. Mireșu Mare, unde s-a procedat la distrugerea acesteia, conform procedurii. Toate celelalte 75 de UAT-uri nu au reclamat nimic. Drept urmare, la începutul lunii august am revenit cu o nouă adresă către UAT-uri, dar nici de această dată nu am primit răspunsuri. Sper ca de data aceasta primarii să fi înțeles”, a menționat Țanțaș.

De altfel, Garda Națională de Mediu a solicitat sprijin din partea prefecturilor în vederea aplicării măsurilor pentru combaterea acestei plante, în conformitate cu prevederile Legii 62/2018 și a Normelor metodologice de aplicare aprobate prin Hotărârea Guvernului 707/2018.

La nivel național au fost înregistrate un număr mare de sesizări în care este semnalată existența ambroziei pe suprafețe tot mai extinse, din mediul rural și urban.

Garda de Mediu precizează că, potrivit Normelor Metodologice aprobate prin HG nr. 707/2018, amenzile care pot fi aplicate de comisiile constituite prin ordin al prefectului în cazul neîndeplinirii obligațiilor stabilite prin lege de către proprietarii sau deținătorii de terenuri se situează între 750 și 5.000 de lei (în cazul persoanelor fizice), respectiv între 5.000 și 20.000 de lei, pentru persoanele juridice.

Dragoș HOJDA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here