VERIFICĂRI NORMALE – Angajatorii șomerilor din categoriile vulnerabile, luați la control

459

În primele zece luni din anul 2019, inspectorii din cadrul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Maramureș au efectuat peste 240 de controale în rândul angajatorilor care au oferit un loc de muncă șomerilor din categoriile vulnerabile, dar care au primit și stimulente financiare din partea statului.

“În perioada 01.01.2019-31.10.2019, Compartimentul control, îndeplinirea măsurilor asiguratorii și executare silită a debitelor din cadrul AJOFM Maramureș a exercitat acțiuni de verificare și control a angajatorilor beneficiari de subvenții, scutiri și facilități din bugetul asigurărilor pentru șomaj, a monitorizat atent aplicarea corectă a măsurilor active urmărind utilizarea corectă a resurselor alocate, nivelul rezultatelor, precum și eficiența cheltuielilor. În perioada 01.01.2019-31.10.2019, s-au realizat 241 misiuni de control și s-au întocmit tot atâtea procese verbale de control.

Misiunile de control au avut ca obiect în special verificarea menținerii de către angajatori a raporturilor de muncă sau de serviciu ale persoanelor încadrate în muncă din rândul șomerilor în vârstă de peste 45 de ani, absolvenților și persoanelor cu handicap, precum și a tinerilor cu risc de marginalizare socială” a declarat Oana Oșanu, directorul AJOFM Maramureș.

Au “uitat” să restituie stimulentele după concedierea angajaților

Printre altele, nereguli au fost depistate la mai mulți angajatori, care au avut de restituit sume în valoare de peste 40.000 lei. Conform legii, angajatorii care încetează din inițiativa lor raporturile de muncă sau de serviciu ale șomerilor în vârstă de peste 45 de ani sau șomeri întreținători unici de familii anterior termenului de 2 ani, sunt obligați să restituie, în totalitate, agențiilor pentru ocuparea forței de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană și dobânzile aferente, calculate la nivelul celor acordate de trezoreria statului pentru bugetul asigurărilor pentru șomaj. De asemenea, peste de 30 de angajatori au primit avertismente deoarece nu au respectat procedura de declarare a locurilor de muncă vacante, în termen de 5 zile de la vacatarea acestora.

“În aceeași perioadă au fost încheiate un număr de 1273 convenții, privind încadrarea a 1.107 șomeri, structurate astfel: 201 convenții privind încadrarea abolvenților; 943 convenții privind încadrarea șomerilor în vârstă de peste 45 ani, părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, șomeri de lungă durată sau tineri NEET; 4 convenții privind încadrarea tinerilor cu risc de marginalizare socială; 125 convenții privind încadrarea elevilor și studenților.

În urma verificărilor efectuate de către structurile proprii de control măsuri active s-au constatat și înregistrat debite în sumă de 44.762 lei pentru nerespectarea prevederilor art. 85 din lege. Menționăm că au fost sancționați cu avertisment un număr de 32 angajatori pentru necomunicarea locurilor de muncă vacante, a fost suspendată acreditarea unui furnizor de servicii specializate, pentru nerespectarea îndeplinirii și respectării obligațiilor conform H.G.277/2002 și au fost suspendate 2 întreprinderi sociale pentru nerespectarea obligațiilor ce le revin potrivit Legii nr.219/2015”, a concluzionat Oana Oșanu.

Cristina LUP

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here