VERIFICĂRI LA BORȘA – Asistenți personali ai persoanelor cu handicap prinși că luau bani degeaba

434

Aproape jumătate din totalul asistenților personali pentru persoanele cu handicap din Borșa au fost depistați de către administrația locală că încasau bani degeaba. Conform evidențelor Primăriei Borșa, în oraș erau înregistrați la 1 mai 2019, 143 de asistenți personali pentru persoanele cu handicap beneficiare a dreptului de însoțitor.

„În ultimul an, mulți dintre ei, foarte mulți, au reclamat la primărie că deși au acceptat asistenții personali, acestia nu se ocupă de ei, nu își desfășoară munca pentru care sunt plătiți, că nu îi caută cu lunile, că sunt plecați din țară și că își doresc să renunțe la serviciile lor. Cum singura posibilitate de a concedia o persoană angajată este demisia, persoanele bolnave cu însoțitori care figurează pe statul de plată al Primăriei Borșa au cerut ajutorul instituției pentru a găsi soluții. În aceste cazuri există două variante: fie însoțitorii care nu-și fac datoria sunt schimbați, fie se trece pe indemnizație.

După verificări punctuale, am descoperit că 67 dintre cei 143 de asistenți personali nu cunosc cele mai elementare date despre cei pe care ar trebui să-i aibă în grijă: nu știu unde sunt angajați, cine este persoana pe care o asistă, de ce boala suferă, etc.”, precizează Primăria Borșa.

Controalele efectuate au stabilit că unii dintre acești însoțitori erau plecați la muncă în străinătate, iar alții nici nu știau că mai sunt angajați.

„Din 1 mai și până astăzi, 36 de asistenți personali și-au dat demisia pentru a nu fi puși în situația de a returna banii primiti pentru o muncă neefectuată. Astfel, cei 1.260 de lei net, cât primeau salariu asistenții personali, ajung direct în mâna bolnavului, cel care are cu adevărat nevoie de ei. Suplimentar, aceștia primesc în fiecare an suma de 4.000 de lei net ajutor de urgență. Astfel, în loc să ajungă 1.260 de lei lunar la anumite persoane iresponsabile, ajung 1.600 lei lunar net direct în mâna bolnavului”, mai arată Primăria Borșa.

Dragoș HOJDA

2 COMENTARII

  1. Acuma sunt verificarile , si nu inainte, este o minciuna pentru a nu plati asistenti pentru persoana cu handicap , daca ar fi cum spune primarul timis ioan sorin , atunci eu il intreb dece nu da Bani la cei care sunt in țara cu bolnavul ???

  2. Nu ști tot adevarul , eu lucrez in primarie si stiu tot , a vrut sa va elimine pe toti asistenti pentru handicap , pentru a împusca doi iepuri dintrodata , 1 sa ofere 4 locuri de munca la neamurile lui si 2 sa mai de-a ajutor social in lazuci la baieti care au implinit 18 ani , asta pentru as asigura voturi anul vitor .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here