VECHI ȘI NOU – Baia Sprie se pune în valoare

345
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cu asemenea istorie, oraselul Baia Sprie nu isi poate ignora trecutul. Dar nici nu poate ramâne ancorat in el. Asa se face ca edilul orasului, Sebastian Alin Birda, are anul acesta de facut fata unei provocari: de a aduce nou dar si de a restaura vechiul.

„In primul rând, voi avea un buget bun anul acesta, 51 milioane fata de 16-21 de milioane in anii trecuti, asa ca se pot face multe. Sigur, numai 28 de milioane intra in cofinatari la proiecte. Primul proiect ce merita atentie in 2020 este cel cu reducerea emisiilor de carbon, care va cuprinde reabilitarea si punerea in valoare a Centrului vechi a orasului, dar si o linie cu noua autobuze moderne, hibride. Dupa doi ani de birocratie si de documentatii, saptamâna aceasta am ajuns la executie. E vorba de cinci milioane de euro. Apoi, facem o hala de lactate in piata, este foarte necesara, avem contract de executie si se va incepe cum ne lasa vremea. Un alt proiect de mobilitate urbana, cu pista de biciclete intre Baia Mare si Baia Sprie sta gata sa inceapa. Mai avem in proiectare o gradinita, de fapt un corp nou si modernizari la gradinita existenta. De asemenea, am convingerea ca putem demara si acel proiect cu dotarea centrului de primire urgente cu tehnica medicala noua, e un proiect transfrontalier pe care il facem cu Dolina din Ucraina, si ei fac acelasi lucru, isi doteaza un centru medical”, spune primarul Birda.

Sigur, anul 2020 e mai ambitios decât atât, in Baia Sprie. Se fac achizitii pentru modernizarea caminului cultural din Chiuzbaia, s-a depus documentatie pentru reabilitarea Caminului de vârstnici, tot prin proiect transfrontalier, cu finantarea deja câstigata. Apoi, pe 25 aprilie va avea loc inaugurarea fostului hotel Corona, azi Casa de Cultura reabilitata si modernizata. Va avea loc un bal in scop caritabil, iar banii vor ajunge la caminul de vârstnici. De asemenea, spune primarul Birda, se lucreaza la amenajarea pistei de alergare, la stadion, dar si la realizarea unui centru multifunctional, in fosta cladire a Postei, cu finantare POR. „Toata zona veche a orasului va fi reabilitata. |n acel centru vor fi si manifestari culturale, dar vom muta si biblioteca si o vom digitaliza, va fi si un centru de consiliere sociala, in plus gândim un muzeu la subsol. Suntem inca in discutii privind tematica muzeului, ar putea fi un muzeu al mineritului sau nu… ramâne sa fie surpriza!”, spune primarul Birda.

Un alt proiect original in zonase refera la zona IFET, din zona blocurilor, unde se gândeste un proiect de parcare etajata supraterana.

Alexandru RUJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here